Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Παράταση στρατιωτικών επιχειρήσεων

TΡΙΠΟΛΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Διαβεβαιώσεις ότι το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, «με τη βοήθεια» των «ειδικών» του ΟΗΕ και των «συμμάχων» (των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δηλαδή) θα καταφέρει να σχηματίσει σχετικά σύντομα προσωρινή κυβέρνηση εξέφρασε ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας εκ του ηγετικού διδύμου των αντικαθεστωτικών. Οι δηλώσεις έγιναν στη Νέα Υόρκη όπου τόσο ο Τζιμπρίλ όσο και Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ μετέβησαν για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως ...αναγνωρισμένοι εκπρόσωποι του λιβυκού λαού. Και οι δύο κατέβαλαν επισταμένες προσπάθειες να πείσουν ότι «στόχος είναι η εθνική συναίνεση», αν και συνεχίζονται οι καταγγελίες για εκτελέσεις, συλλήψεις και κακομεταχείριση συλληφθέντων μαχητών του Καντάφι.

Εντός Λιβύης, το Συμβούλιο προσπαθούσε, επίσης, να πείσει χτες ότι «είναι θέμα χρόνου να ελέγξει πλήρως όλη τη χώρα». Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αχμαντ Μπάνι ανακοίνωσε ότι έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πόλη Σάμπχα, στο νότο, ένα από τα τρία κύρια προπύργια των δυνάμεων Καντάφι, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη λίγοι θύλακες αντίστασης. Αντίθετη εικόνα επικρατεί στη Σύρτη και στο Μπάνι Ουαλίντ, όπου οι δυνάμεις του Συμβουλίου δεν έχουν καταφέρει να σπάσουν σχεδόν ούτε τις πρώτες γραμμές άμυνας των πόλεων.

Σφοδρά πυρά ακούγονταν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές μαρτυρίες, στην πόλη Χουν, κοντά στην Τζούφρα, όπου, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι εξαπέλυσαν αντεπίθεση για την κατάληψη ορισμένων θέσεων. Μέσα σε αυτό το σκηνικό 28 μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ ενέκριναν χτες ότι παρατείνονται για άλλους τρεις μήνες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Συμφώνου στη βορειοαφρικανική χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ