Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Σκηνικό εμφύλιου πολέμου

ΣΑΝΑ'Α.--

Ούτε λίγες ώρες δεν τηρήθηκε, τελικά, η εκεχειρία που επιτεύχθηκε, χθες τα ξημερώματα, ανάμεσα στις, προσκείμενες στον επί δεκαετίες ισχυρό άνδρα της χώρας Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, δυνάμεις και σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τμήματα του στρατού που έχουν συνταχθεί μαζί τους. Το σκηνικό του εμφύλιου είναι πλέον πραγματικότητα, σε μια σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα σε δυνάμεις της άρχουσας τάξης που χειραγωγεί το λαό που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, από όλμους που έπληξαν την κατασκήνωση των διαδηλωτών στην πλατεία Αλλαγής, αλλά και τις θέσεις στρατευμάτων που έχουν συνταχθεί μαζί τους και βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και 15 τραυματίστηκαν, αλλά το «αλ Τζαζίρα» ανέφερε ότι οι απώλειες είναι μεγαλύτερες, χωρίς να προσδιορίζει αριθμό. Την ίδια ώρα, καραβάνια αμάχων εγκατέλειπαν την Σάνα'α αναζητώντας καταφύγιο στην ύπαιθρο καθώς τόσο χθες όσο και την Τρίτη, οπότε σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα σχεδόν όλη η πόλη να μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Το σκηνικό εμφύλιας όξυνσης που διαμορφώνεται ενέτεινε η είδηση της αποχώρησης του εκπροσώπου του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου μία μέρα μετά την άφιξή του, λόγω, όπως φέρεται να δήλωσε ο ίδιος, της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας για τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Σάλεχ. Πρόκειται για το πολλοστό ναυάγιο στις διαμεσολαβήσεις, που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο οποίος, τουλάχιστον, μέχρι χθες το βράδυ παρέμενε στη Σάνα'α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ