Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πυρετός πιέσεων και διαδηλώσεις

Αύριο αναμένεται να κατατεθεί το αίτημα στη Γενική Συνέλευση για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτος

Από την χτεσινή μεγάλη διαδήλωση στη Ραμάλα
Από την χτεσινή μεγάλη διαδήλωση στη Ραμάλα
NEΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Πυρετώδης είναι ο ρυθμός των διαβουλεύσεων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ομιλία του Μαχμούντ Αμπάς, ως επικεφαλής της ΟΑΠ, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αύριο Παρασκευή, κατά την οποία θα καταθέσει επίσημο αίτημα για μονομερή αναγνώριση ανεξαρτησίας, καταρχήν, από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι πιέσεις αλλά και οι απειλές προς την παλαιστινιακή ηγεσία κλιμακώνονται ενώ στα παλαιστινιακά εδάφη έγιναν, χτες, οι πρώτες μαζικές διαδηλώσεις υποστήριξης του αιτήματος.

«Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων» υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναπτύσσοντας τη γνωστή θέση της Ουάσιγκτον για «κατάληξη τελικής συμφωνίας μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις» καθώς «δεν είναι λύση τα διαβήματα και οι διακηρύξεις στον ΟΗΕ» αλλά σπεύδοντας να δηλώσει υπέρ ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Αυτά, και προφανώς ορισμένες επιπλέον απειλές περί διακοπής της αμερικανικής βοήθειας προς την Π. Αρχή, αναμένονταν να κυριαρχήσουν και στη συνάντηση που επρόκειτο, αργά το βράδυ χθες ώρα Ελλάδας, να έχει ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Μαχμούντ Αμπάς.

Πριν από τον Αμπάς, ο Ομπάμα είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, κατά την έναρξη της οποίας τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να επιβάλει ειρήνη μεταξύ των δύο πλευρών αν δεν γίνουν υπαναχωρήσεις εκατέρωθεν». Ο Νετανιάχου, από την άλλη, προσπάθησε να υποβαθμίσει την παλαιστινιακή διπλωματική εκστρατεία λέγοντας ότι «θα αποτύχει αφού δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας». Πιο προκλητικός ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, ο οποίος απείλησε για άλλη μια φορά τους Παλαιστινίους ότι «η πρόκληση αυτή - το αίτημα δηλαδή - δε θα μείνει αναπάντητο» συμπληρώνοντας ότι «ο εποικισμός δεν πρόκειται να παγώσει ούτε τώρα ούτε ποτέ»!!

Σε μια προσπάθεια, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, να απομακρύνει την ένταση από τους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε να δοθεί ο τίτλος του παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στους Παλαιστινίους και να υιοθετηθεί, σε επίπεδο αν χρειαστεί και Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα αυστηρό και σαφές χρονοδιάγραμμα διαβουλεύσεων: σε ένα μήνα ν' αρχίσουν ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις, σε έξι μήνες να καταληχθούν τα τελικά σύνορα και σε ένα χρόνο να υπάρξει οριστική τελική συμφωνία.

ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση: Ισες αποστάσεις

Σύμφωνα με διαρροές, η πρόταση Σαρκοζί δεν απέχει πολύ από μια ανάλογη συμβιβαστική πρόταση που φέρεται να κατέθεσε στις χώρες μέλη της ΕΕ η επικεφαλής Εξωτερικής πολιτικής και Ασφάλειας, Κάθριν Αστον. Παρ' όλα αυτά, το τέλος της συνεδρίασης των χωρών της ΕΕ έληξε χωρίς να αποσαφηνιστεί τι στάση θα τηρήσει η ΕΕ. Στη γραμμή των ίσων αποστάσεων μεταξύ θύτη και θύματος της ΕΕ, κινείται και η ελληνική κυβέρνηση με τον ΥΠΕΞ Στ. Λαμπρινίδη που βρίσκεται στην Νέα Υόρκη να δηλώνει: «Η Παλαιστίνη έχει δικαίωμα για ένα κράτος και έχει και το Ισραήλ το δικαίωμα στην ασφάλεια» και ότι «υπάρχουν λεπτές ισορροπίες και χρειάζονται διαπραγατεύσεις».

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι άφηναν να εννοηθεί ότι θα εξετάσουν την πρόταση Σαρκοζί. Ταυτόχρονα, όμως, δήλωναν αισιόδοξοι υποστηρίζοντας ότι εννιά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία που ξεκαθάρισε χτες ότι θα στηρίξει το παλαιστινιακό αίτημα, θα εγκρίνουν μια μονομερή αναγνώριση ανεξαρτησίας. Καλούσαν, δε, τις ΗΠΑ να απέχουν.

Διαδηλώσεις

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν, χθες, σε όλες τις πόλεις της Δ. Οχθης υπέρ του αιτήματος μονομερούς ανεξαρτησίας. Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στη Ραμάλα. Οι διοργανωτές, μεταξύ των οποίων οι οργανώσεις της ΟΑΠ, φρόντισαν οι διαδηλωτές να μην βρεθούν κοντά σε ισραηλινά φυλάκια και η ημέρα κύλησε ήρεμα με μόνο δύο μικροεπεισόδια σε φυλάκια του ισραηλινού στρατού, κατά τα οποία συνελήφθησαν πέντε Παλαιστίνιοι. Διαδήλωση στήριξης των Παλαιστινίων έγινε και στην Αργεντινή, ενώ σήμερα έχει προγραμματιστεί στη Βενεζουέλα από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Νοέμβρη στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2011-10-21 00:00:00.0)
Διαφωνίες εντός Κουαρτέτου και ΕΕ (2011-10-11 00:00:00.0)
Αρχισαν τα δύσκολα για τον Αμπάς (2005-01-18 00:00:00.0)
Νεκρός υπό αμερικανική κράτηση ο Αμπού Αμπάς (2004-03-11 00:00:00.0)
Νέα αιματηρή εισβολή (2003-12-12 00:00:00.0)
Οξύνεται η αντιπαράθεση για την παλαιστινιακή ανεξαρτησία (1998-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ