Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΜΕ ΟΤΕ - ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΟΤΕ
Συμφώνησαν μείωση μισθών κατά 11% την επόμενη τριετία

Συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις η διέξοδος για τους εργαζόμενους
Συσπείρωση με τις ταξικές δυνάμεις η διέξοδος για τους εργαζόμενους
Την υπογραφή της σε μια ακόμα αντεργατική συμφωνία σε βάρος των εργαζομένων στον όμιλο του ΟΤΕ, που ρίχνει κατακόρυφα τους μισθούς σε μια εταιρεία μάλιστα που φιγουράρει στις πρώτες θέσεις κερδοφορίας, έβαλε χτες η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΕ - ΟΤΕ, κάτω μάλιστα από το ζεστό χειροκρότημα της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Πρόκειται για συμφωνία που κάνει πράξη τις επιδιώξεις της εργοδοσίας για μείωση του μισθολογικού κόστους και αποδοχή εκ μέρους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Επιπλέον, πρόκειται για μια συμφωνία - πιλότο και για τις άλλες πρώην ΔΕΚΟ.

Η συμφωνία προβλέπει μεσοσταθμική μείωση των μισθών κατά 11% την επόμενη τριετία, που αν σε αυτό συνυπολογιστεί και ο πληθωρισμός των επόμενων τριών ετών, η πραγματική μείωση θα φτάσει το 20%. Συγκεκριμένα προβλέπεται μείωση κατά 12% των μισθών το 2012, κατά 11% το 2013 και κατά 10% το 2014 σε σχέση με τους σημερινούς. Ταυτόχρονα, θα μειωθεί από 40 σε 35 ώρες ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας. Υποτίθεται ότι το 2015 οι μισθοί θα επανέλθουν στο σημερινό επίπεδο. Στην πραγματικότητα, βέβαια, το 2015 οι μισθοί θα βρίσκονται τουλάχιστον κατά 20% χαμηλότερα σε σχέση με τους σημερινούς. Και αυτά γίνονται σε μια εταιρεία όπως ο ΟΤΕ ο οποίος το 2010 κατέγραψε κέρδη 152,4 εκατομμύρια ευρώ.

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία ισχυρίζεται ότι έτσι διασφάλισε τις θέσεις εργασίας (αναφέρεται μόνο στον ΟΤΕ αδιαφορώντας για τις θυγατρικές του Ομίλου) και ότι δε θα υπάρξει εκ περιτροπής εργασία. Ομως, η εκ περιτροπής εργασία θα οδηγούσε στη μείωση των ωρών από 40 σε 32 και σε ανάλογη μείωση των μισθών (και με βάση το νόμο θα διαρκούσε για εννέα μήνες και όχι για τρία χρόνια). Επομένως η σημερινή συμφωνία δε διαφέρει από την εκ περιτροπής εργασία. Από την άλλη, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες και με αυτή τη συνδικαλιστική ηγεσία, εθελοτυφλεί όποιος πιστεύει ότι έχουν διασφαλιστεί οι θέσεις εργασίας. Ειδικά όταν αυτή η συνδικαλιστική πλειοψηφία είναι αυτή που πριν έξι χρόνια συμφώνησε στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στη μείωση του προσωπικού κατά 5.000 άτομα.

Οι ταξικές δυνάμεις στον ΟΤΕ, η ΕΣΚ, που εξαρχής απείχαν από τις διαπραγματεύσεις όταν μπήκε και από τις δύο πλευρές το θέμα της μείωσης των μισθών, κατήγγειλε τη συμφωνία και το ρόλο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα του κλάδου προκειμένου να οργανώσουν τον αγώνα τους για τη διεκδίκηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η συμφωνία θα συζητηθεί προκειμένου να εγκριθεί στο ΔΣ της Ομοσπονδίας την ερχόμενη Δευτέρα.

Αναφανδόν υπέρ η ΓΣΕΕ

Οπως ήταν αναμενόμενο, την επαίσχυντη αυτή συμφωνία έσπευσε πρώτη να στηρίξει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (σ.σ. άλλωστε έχει μακρά εμπειρία σε αντεργατικές συμφωνίες όπως η αύξηση των 77 λεπτών του ευρώ), που κατά τ' άλλα «κόπτεται» για τους εργαζόμενους και τη μείωση των μισθών.

Στην ανακοίνωσή της - μνημείο φιλεργοδοτικής πολιτικής - σημειώνει:

«H ΓΣΕΕ χαιρετίζει και στηρίζει την εξέλιξη και τη συμφωνία μεταξύ ΟΜΕ-ΟΤΕ και ΟΤΕ, η οποία ήταν αποτέλεσμα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μια συμφωνία που, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, διασφαλίζει τις ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην εταιρεία.

Σ' αυτήν την κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία κυβέρνηση και τροϊκανοί προωθούν και νομοθετούν εφεδρείες, εκ περιτροπής εργασία και άλλα αντεργατικά μέτρα, τα συνδικάτα με τις δράσεις και τις αντιδράσεις τους, θωρακίζουν το θεσμό των ΣΣΕ και δίνουν λύσεις με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται»..!

Τώρα πώς γίνεται να προστατεύονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπογράφοντας για τα επόμενα τρία χρόνια μείωση των ονομαστικών μισθών κατά 11%, μόνο ένας εκπρόσωπος της «Ντόιτσε Τέλεκομ» και των άλλων μεγαλομετόχων μπορεί να το ξεστομίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ