Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Εφεδρεία» και στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού

Σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το οποίο στεγάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Η κυβέρνηση επιβάλλει σε έναν κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της Υγείας να μειώσει το 10% από τους 56 εργαζόμενους. Από το 1973 το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού εφαρμόζει το Προληπτικό Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Νεογνών, το οποίο προσφέρει δωρεάν σε κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί πάνω από 2.500.000 παιδιά. Το 2010 εξετάστηκαν περισσότερα από 100.000 νεογέννητα για 4 νοσήματα (φαινυλκετονουρία, γαλακτοζαιμία, συγγενής υποθυρεοειδισμός και έλλειψη του ενζύμου G6PD). Εντοπίστηκαν όσα έπασχαν και άρχισαν έγκαιρα την κατάλληλη θεραπεία ώστε να μην εμφανίσουν βαριές βλάβες όπως νοητική υστέρηση, ίκτερο - αιμολύσεις κ.ά.

Αλλες σημαντικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου είναι η διερεύνηση, κλινική αντιμετώπιση και γενετική συμβουλευτική σε πλήθος σπάνιων παθήσεων, γενετικών και κληρονομικών μεταβολικών νοσημάτων, αναπτυξιακών διαταραχών (αυτισμός - κώφωση), διαταραχών του μεταβολισμού των οστών και ενδοκρινικών νοσημάτων. Πολλές από αυτές τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου είναι μοναδικές στη χώρα. Για παράδειγμα είναι το μοναδικό κέντρο διάγνωσης και αντιμετώπισης της φαινυλκετονουρίας, συγγενούς υποθυρεοειδισμού, για τις νόσους Gaucher, Fabry, Pompe κ.ά.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα για τη Δημόσια Υγεία, ο οποίος αντί να επεκτείνεται, να λειτουργεί σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε όλους, η κυβέρνηση τον συρρικνώνει, πετά στο δρόμο εργαζόμενους και στέλνει τα νέα ζευγάρια στον ιδιωτικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ