Σάββατο 3 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Πλησιάζει η αναμέτρηση

Πυρετωδώς ετοιμάζεται η κυβέρνηση, μετά και από τη χτεσινή συνάντηση πρωθυπουργού και υπουργού Εργασίας  για τις αντιασφαλιστικές ανατροπές με μια μικρή αλλαγή προγράμματος 

Το έναυσμα της νέας αντιασφαλιστικής επίθεσης που τόσο καιρό προετοιμάζει μεθοδικά η κυβέρνηση, δόθηκε χτες με τη δίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών ΑσφαλίσεωνΤ. Γιαννίτση. Η διάρκεια της συνάντησης, αλλά και οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση έχει πλέον στα χέρια της τα πρώτα στοιχεία της μελέτης που εκπονεί ο βρετανικός οίκος, δείχνουν ότι το ασφαλιστικό μπήκε στην προκρούστεια κλίνη του εκσυγχρονισμού. Αλλωστε, η σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αντεργατική αυτή μεθόδευση διατρανώθηκε προχτές και στο Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι το ασφαλιστικό «συνιστά το μεγάλο θέμα της επόμενης περιόδου».

Διακηρυγμένοι στόχοι της κυβέρνησης είναι η αύξηση των χρονικών ορίων συνταξιοδότησης, στο όνομα της βιωσιμότητας των Ταμείων, η «απόσυρση» του κράτους από το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, η ενσωμάτωση ταμείων μέσα από την οποία θα αφαιρούνται κατακτήσεις και δικαιώματα για μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων και η πρόθεσή της ν' αναθέσει στην ιδιωτική ασφάλιση πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με τη διαχείριση των τεράστιων αποθεματικών των Ταμείων.

Φειδωλός ήταν στις δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, αφού όπως είπε «δεν έχει οριστεί» και πώς οι κυβερνητικές προτάσεις, θα γίνουν αφού παραδοθεί η μελέτη των Βρετανών που αναμένονται μέσα στο Φλεβάρη. Διευκρίνισε, πάντως, ότι οι κυβερνητικές θέσεις θ' αποτελέσουν τη βάση του «διαλόγου», ο οποίος και θα ξεκινήσει πριν από το Πάσχα. Σύμφωνα με όλα αυτά, ο «κοινωνικός διάλογος» μετατίθεται προς τα πίσω, κάτι που βεβαίως δεν είναι άσχετο με το συνέδριο της ΓΣΕΕ, το Μάρτιο, στο οποίο η κυβέρνηση δε θα ήθελε να φορτώσει και πρόσθετα προβλήματα στην κυβερνητική παράταξη.

Σε σχέση με τα λεγόμενα «ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα», σε ερώτηση για το τι σημαίνουν τελικά, απάντησε ότι «θα διευκρινιστούν όταν θα χρειαστεί»..!

Εξερχόμενος του Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας δεν παρέλειψε να καταφερθεί κατά αυτών που λένε «πράγματα που είναι ανυπόστατα, που δεν έχουν κυβερνητική πηγή, που δημιουργούν πανικό στον κόσμο.» Ξεχνώντας προφανώς ότι πριν απ' όλα «κυβερνητική πηγή» -όπως πρόσφατα ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του, έδωσε τέτοιο υλικό που προκαλεί όχι μόνο τον πανικό, αλλά και τη δίκαιη αγανάκτηση των εργαζομένων.

Στο μεταξύ, συμμέτοχο και μάλιστα εκ των προτέρων στην πολιτική πρακτική του «κοινωνικού διαλόγου», η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της οποίας Χ. Πολυζωγόπουλος, σε χτεσινή του δήλωση, τάχθηκε υπέρ ενός «μεγάλου εθνικού διαλόγου» για το ασφαλιστικό... ώστε να γίνει βιώσιμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ