Κυριακή 9 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Να καταργηθεί στην πράξη η απόφαση»

Μιλάει στον «Ρ» ο προπονητής της εφηβικής ομάδας του Ιωνικού Ν.Φ., Μιχάλης Σοφιανός

Κανείς και καμία απόφαση δεν πρέπει να στερεί το δικαίωμα στην άθληση των παιδιών, επισημαίνει στον «Ρ» ο Μιχάλης Σοφιανός
Κανείς και καμία απόφαση δεν πρέπει να στερεί το δικαίωμα στην άθληση των παιδιών, επισημαίνει στον «Ρ» ο Μιχάλης Σοφιανός
Για το συγκεκριμένο ευαίσθητο θέμα ο «Ρ» συνομίλησε με τον Μιχάλη Σοφιανό, προπονητή της εφηβικής ομάδας του Ιωνικού Ν.Φ. και βοηθό προπονητή της ανδρικής ομάδας του συλλόγου. Ο ίδιος, ως άνθρωπος που δραστηριοποιείται στο χώρο του παιδικού μπάσκετ, καταγγέλλει το φαινόμενο χαρακτηρίζοντάς το επικίνδυνο και αναλύει τις τραγικές συνέπειες που έχει η εφαρμογή του. Παράλληλα, καλεί σε κινητοποίηση όλους τους ανθρώπους του χώρου προκειμένου αυτή η Υπουργική Απόφαση να καταργηθεί στην πράξη.

-- Πώς θα χαρακτήριζες το συγκεκριμένο σημείο του κανονισμού;

-- To συγκεκριμένο κανονισμό θα τον χαρακτήριζα επικίνδυνο. Για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί χωρίζει τα παιδιά σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που έχουν το δικαίωμα να αθληθούν και στους άλλους που δεν μπορούν να το έχουν. Και δεύτερον, γιατί ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό οδηγεί τα παιδιά των αλλοδαπών οικογενειών εκτός κοινωνίας, τους στερεί τη δυνατότητα να κοινωνικοποιηθούν, τη στιγμή που μια σειρά κίνδυνοι αλωνίζουν, όπως τα ναρκωτικά.

-- Οι συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του;

-- Οταν ένα παιδί πάει από 6 ετών σε ένα σύλλογο το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να αθλείται για δικό του όφελος. Εάν τώρα παίξει στην πρώτη ομάδα αργότερα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή με βάση αυτόν τον κανονισμό οι ομάδες, οι προπονητές επί της ουσίας αναγκάζονται να διώξουν παιδιά επειδή δεν μπορούν να παίξουν. Φανταστείτε την κατάσταση που επικρατεί στις ομάδες του κέντρου, π.χ., Κυψέλη, Παγκράτι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, όπου εκεί ζουν αρκετά παιδιά αλλοδαπών οικογενειών. Εμείς στον Ιωνικό Ν.Φ. είχαμε δύο παιδιά μετανάστες και το γεγονός πως δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα οφείλεται στο ότι το ένα σταμάτησε από μόνο του. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν πρέπει να στερεί την άθληση από τα παιδιά.

-- Κάποιοι θα μπορούσαν να βρουν και θετικά, όπως το γεγονός της προστασίας των Ελλήνων παιχτών...

-- Νομίζω ότι αυτή η άποψη είναι τουλάχιστον ειρωνική αν σκεφθεί κανείς το τι γίνεται στις επαγγελματικές κατηγορίες, όπου σε αποστολή 12 παιχτών υπάρχουν 10 μη Ελληνες παίχτες ή κάθονται στον πάγκο. Οταν λοιπόν επικρατεί αυτή η κατάσταση στις μεγάλες κατηγορίες και δε γίνεται τίποτα να διορθωθεί δεν μπορεί να αρχίζει η διόρθωση από τις μικρές κατηγορίες. Αλλωστε, μιλάμε για παιδιά που ζουν εδώ, εργάζονται, πάνε σχολείο και κάποιοι προσπαθούν να τους στερήσουν το δικαίωμα στην άθληση, το δικαίωμα στην εκτόνωση. Αυτό είναι το συμπέρασμα και δεν έχει να κάνει με την προστασία ή όχι του αθλήματος.

-- Τι πρέπει να γίνει τελικά;

-- Ο στόχος πρέπει να είναι ένας. Αυτό το μέτρο δεν πρέπει να περάσει με τίποτα. Θα πρέπει να ακυρωθεί στην πράξη. Ολοι θα πρέπει να αντιδράσουν με ένα ενιαίο μέτωπο. Σύλλογοι, προπονητές, όσοι άνθρωποι ζουν αυτή την κατάσταση δε θα πρέπει να την αφήσουν να συνεχιστεί. Οργανωμένα να δώσουν τη μάχη και την απάντηση ότι τέτοια μέτρα στον αθλητισμό δεν μπορούν να εφαρμοστούν.


ΜΠ. ΤΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ