Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Και οι τρεις ήταν υπέροχες!

Μια ανέλπιστα αξιόλογη εικόνα συνόλου παρουσιάζει η τρέχουσα κινηματογραφική βδομάδα. Ταινίες ικανές να δημιουργήσουν στον αποδέκτη συνειρμούς, αλυσίδα σκέψεων που βγαίνουν η μια από την άλλη και να του υπενθυμίσουν ότι στην Τέχνη αυτό που ενδιαφέρει είναι η άποψη για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και όχι το ίδιο το πρόβλημα. Φυσικά, δεν απουσιάζει και η απαραίτητη εβδομαδιαία νότα τρόμου.

Η σημερινή τιτλοφορείται «ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ». Πρόκειται για θρίλερ τρόμου, για μια αμερικανο-αυστραλιανή συμπαραγωγή του 2011 σε σκηνοθεσία Τρόι Ντίξι, αλλά σε σενάριο και παραγωγή του Μεξικανού Γκιγιέρμο ντελ Τόρο. Ο ντελ Τόρο θυμάται την πρωτότυπη τηλεταινία «DON' T BE AFRAID OF THE DARK» του 1970 που είδε 30 χρόνια πριν στο Μεξικό και που τον επηρέασε δραστικά. «Ηταν η πιο τρομακτική ταινία που είχε δει η γενιά μου. Από τότε έμεινε στο μυαλό μου». Χρόνια μετά, όταν ο ντελ Τόρο μετακόμισε στην Αμερική έψαξε για το πρωτότυπο υλικό της και μετά από τέσσερα χρόνια κατόρθωσε να βρει τον συγγραφέα και να εξασφαλίσει τα δικαιώματα... Στο χαλαρό ριμέικ του Ντίξι που πρωταγωνιστούν η Κέιτι Χολμς και ο Γκάι Πιρς, ανακαινίζουν την έπαυλή τους οι καινούργιοι ένοικοί της, ο αρχιτέκτονας Αλεξ και η φιλενάδα του Κιμ. Είναι τόσο απασχολημένοι με την ανακαίνιση του σπιτιού που ανεξέλεγκτα η μικρή Σάλι εξερευνά κάθε γωνιά του παλιού σπιτιού με την μακάβρια ιστορία ... Πάντως, όσοι έχουν δει την τηλεοπτική σειρά του '70 και τη συγκρίνουν με την ταινία του 2011, δηλώνουν σοβαρά απογοητευμένοι!

Επανακάμπτοντας στο «αξιόλογο» της βδομάδας, επιβάλλεται να υπογραμμίσουμε ότι σ' αυτό συμβάλλει τα μέγιστα και η Ταινιοθήκη της Ελλάδας που φιλοξενεί, από τις 13 έως και τις 19 Οκτωβρίου, αφιέρωμα στα κινούμενα σχέδια από την Πολωνία. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 43 συνολικά ταινίες μικρού μήκους, από το 1959 έως σήμερα και συγκροτεί ένα πανόραμα με τις κορυφαίες δημιουργίες Πολωνών καλλιτεχνών με διεθνή απήχηση.

Στην Πολωνία, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκινά η συστηματική παραγωγή ταινιών κινούμενων σχεδίων η οποία στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 φθάνει σε επίπεδα τόσο ανθηρά που οι επιτεύξεις της συγκρίνονται με την άνθηση της Αναγέννησης. Οι JanLenica και WalerianBorowszyk χαρακτηρίζονται πρωτεργάτες, εκείνοι που έθεσαν τα θεμέλια για την δημιουργία μιας εθνικής σχολής animation, σχολή που αναδείχθηκε και καθιερώθηκε ως μια από τις σημαντικότερες στην ιστορία του κινηματογραφικού αυτού είδους. Οι Πολωνοί animators έχοντας - οι περισσότεροι - σπουδάσει στην περίφημη σχολή κινηματογράφου του Λοτζ, κατάφεραν μέσα από διάφορα στούντιο, μέσα από ποικίλες τεχνικές και θεματολογία, να δημιουργήσουν ολόκληρο αισθητικό ρεύμα που συνδυάζει τις εικαστικές τέχνες με τη μουσική και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις με το χιούμορ. Στο αφιέρωμα εκτίθεται η αφρόκρεμα των πολωνικών animation που στοιχίζεται πίσω από μια μακρά καλλιτεχνική παράδοση αναγνωρισμένη και επιβραβευμένη διεθνώς. Οι προβολές πραγματοποιούνται καθημερινά στις 18.00, στις 20.00 και στις 22.00 και το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ ανά προβολή. Περαιτέρω πληροφορίες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ