Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΛΕΟΝ ΔΕ ΑΡΑΝΟΑ
Ζωή που θα έρθει

«Ζωή είναι να ενώνεις όλα της τα κομμάτια», λέει ο κατάκοιτος Αμαδόρ, παθιασμένος με τα παζλ, στην Μαρσέλα, τη νεαρή περουβιανή μετανάστρια που η κόρη του προσέλαβε να τον φροντίζει. Ακριβώς έτσι είναι! Ο άξιος νέος Ισπανός σκηνοθέτης Φερνάντο Λεόν δε Αρανόα, μετά από ενδιαφέρουσες, αλλά μεταξύ τους διαφορετικές κοινωνικές ταινίες, έρχεται να αναδείξει συνοπτικά, σε τίτλους, σαν ψηφίδες του παζλ, ατέλειωτη λίστα θεμάτων που συνθέτουν την πραγματική ζωή. Ενδιαφέρον το θέμα, ενδιαφέρουσα η αφηγηματική προσέγγιση και εκπληκτικό εύρημα η σεναριακή πιρουέτα του τέλους που καταλαμβάνει τον θεατή εξ απίνης παρότι προετοιμάστηκε έγκαιρα και έξυπνα με όρους αγωνίας θρίλερ.

Ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ταινίας είναι η ζωή η οποία γεννιέται, ανθίζει και μαραίνεται όπως ακριβώς τα λουλούδια, αντικείμενο επιχειρηματικής μπίζνας του μετανάστη στη Βαρκελώνη, Λατινοαμερικάνου συζύγου της Μαρσέλα. Αλλά και με την ίδια τη ζωή μπορεί κανείς να κάνει μπίζνες, γιατί και η ζωή κατέληξε προϊόν, άρα εμπορεύσιμο, άρα κερδοφόρο. Κινητήρας της ζωής είναι η ανάγκη που θέτει στην υπηρεσία της ακόμα και το θάνατο! Ο ορισμός της ανάγκης βέβαια καταλαμβάνει πολύ εκτεταμένη γκάμα, μοιάζει με βεντάλια και σχετίζεται με προσέγγιση και οπτική ταξικής χροιάς. Αλλιώς ορίζει την ανάγκη η έγκυος μετανάστρια Μαρσέλα που η ύπαρξή της κρέμεται από τα ψίχουλα ενός σταθερού μισθού και μιας σταθερής δουλειάς και αλλιώς η μικροαστή κόρη του Αμαδόρ που χτίζει ένα μεγάλο εξοχικό ... κι ακόμα αλλιώς την ορίζει η καταπληκτική Φάνι ντε Κάστρο στο κωμικό ρόλο της μεσήλικης πόρνης που κάνει διανομή των υπηρεσιών της κατ' οίκον. Εδώ καλείται να επέμβει ο θεατής για να κρίνει ποια από τις «ανάγκες» εκτιμά θεμιτή!


Στο κοινωνικό αυτό δράμα με τις χιουμοριστικές πινελιές και την ανηλεή τρυφερότητα και ανθρωπιά που το διαπερνά, εμφανίζεται ο θάνατος να μοιράζεται κατοικία με τη ζωή. Ο Αμαδόρ και η Μαρσέλα, δυο μοναχικοί και περιθωριακοί (ο καθένας για διαφορετικούς λόγους) άνθρωποι, άγνωστοι και τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, δε θα αργήσουν να περάσουν σε αποκαλύψεις ο ένας στον άλλον μυστικών και μύχιων σκέψεων και επιθυμιών, που ούτε καν περνούν από το μυαλό των δικών τους. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι δύο αυτοί άνθρωποι - μέσα από τη φευγαλέα σχέση τους και χωρίς οι ίδιοι να το έχουν συνειδητοποιήσει - έκλεισαν μια συμφωνία μεταξύ τους. Κι όταν ο Αμαδόρ πεθαίνει ξαφνικά, η Μαρσέλα βρίσκεται μπροστά σε ένα τρομακτικό δίλημμα.

Η μυθοπλασία, αλλά κυρίως η πραγματικότητα, αποδεικνύει ότι ο θάνατος δεν είναι ικανός να σταματήσει την ίδια τη ζωή. Αυτή η μικρή, σιωπηλή και μάλλον σκοτεινή ταινία, λάμπει από φως γιατί «ψάχνει» τη ζωή, όπως την ψάχνει η Μαρσέλα, απελπισμένα.

Παίζουν: Μαγκαλί Σολιέρ, Φάνι ντε Κάστρο, Σόνια Αλμαρτσά, Πιέτρο Σίμπιγιε, Θέλσο Μπουγκάγιο, κ.ά.

Παραγωγή: Ισπανία 2010.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ