Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
«Δεν πληρώνουμε τους τζερεμέδες» !

Σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί και στα χωριά απλώνεται η ανέχεια και βαθαίνει η φτώχεια, η κυβέρνηση ζητά από το φτωχό αγροτικό κόσμο να πληρώσει πολλά και πολύ βαριά χαράτσια

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεχίζεται με όλο και πιο καταστροφικά αποτελέσματα για τους μικρομεσαίους παραγωγούς, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης που πλήττουν με αγριότητα και το φτωχό αγροτικό κόσμο, έρχονται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας, οδηγώντας την, πιο γρήγορα και μαζικά, στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα, στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να πληρώσουν τα κυβερνητικά φορολογικά χαράτσια, σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί και απειλείται με αφανισμό με τη νέα μεγάλη μείωση που θα υποστεί και φέτος - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε συνολικό αγροτικό επίπεδο, στο α' εξάμηνο του 2011 η μείωση φτάνει στο 7,8%, ενώ στην τελευταία 5ετία αγγίζει το 14% - καθώς:

  • Η αγροτική παραγωγή είναι μειωμένη. Στη φυτική παραγωγή έχουμε νέα κάμψη, κατά 4,4%, ως συνέχεια των μειώσεων των προηγούμενων χρόνων, (- 18,2% το 2007, - 7,7% το 2009, - 6,7% το 2010), με μεγαλύτερη πτώση να εμφανίζεται στο βαμβάκι, στη βιομηχανική ντομάτα, τα ζαχαρότευτλα, στο κρασί, στα εσπεριδοειδή, στις ελιές. Σε ό,τι αφορά την κτηνοτροφία, φέτος υπολογίζεται ότι η χώρα μας θα παράγει 200.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος λιγότερους από το πλαφόν που έχει καθοριστεί στην ΕΕ, (θα παράγουμε 665.000 τόνους, όταν το πλαφόν είναι 850.000 και οι ανάγκες της χώρας μας ξεπερνούν το 1.200.000 τόνους), στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα παραμένει η ζωική παραγωγή, ενώ μεγάλη είναι η πτώση στην αλιευτική παραγωγή.
  • Οι εμπορικές τιμές των προϊόντων είναι πεσμένες. Η πτώση στο βαμβάκι αγγίζει το 15% - 20% κι ανάλογα κινείται στα σιτηρά, στο καλαμπόκι, στα κηπευτικά, ενώ σε εξευτελιστικές τιμές εξακολουθούν να πωλούνται από τους παραγωγούς το γάλα, (αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο) και το κρέας.
  • Οι επιδοτήσεις πετσοκόβονται. Οι άμεσες ενισχύσεις από την ΕΕ, που κατά μέσο όρο κυμαίνονται μεταξύ 35% - 40% που συνολικού αγροτικού εισοδήματος, μειώνονται με τις ετήσιες περικοπές που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο της ΚΑΠ, ενώ σε πολλά προϊόντα η επιδότηση έχει εντελώς αποδεσμευτεί από την παραγωγή. Φέτος, μειωμένη θα είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι, λόγω αύξησης των καλλιεργούμενων στρεμμάτων.
  • Το κόστος παραγωγής διογκώνεται. Οι τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια συνεχώς ανεβαίνουν, με τις ανατιμήσεις που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι. Ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι αυξήσεις στις ζωοτροφές που καλύπτουν το 37% του συνολικού κόστους παραγωγής στην κτηνοτροφία και στην ενέργεια, (αγροτικό πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα) που αποτελεί το 25%, του συνολικού κόστους παραγωγής σε γεωργία - κτηνοτροφία.
Αβάσταχτα χαράτσια

Με τη μείωση του αφορολόγητου από τα 12.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος και οι φτωχοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στη χώρα μας και μέχρι τώρα δεν πλήρωναν, αφού το ετήσιο εισόδημά τους ήταν κάτω από 12.000 ευρώ. Ζητάει, δηλαδή, η κυβέρνηση να πληρώσουν φόρο εισοδήματος οι ξωμάχοι της υπαίθρου, οι οποίοι, δουλεύοντας «συν γυναιξί και τέκνοις» και ιδροκοπώντας ολομερίς κι ολονυκτίς, καταφέρνουν να έχουν ένα πενιχρό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δεν τους φτάνει καν για την ικανοποίηση των βασικών βιοτικών αναγκών της αγροτικής οικογένειας.

Με τη φορολογία στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, καλούνται οι φτωχοί άνθρωποι των χωριών να πληρώσουν βαρύ χαράτσι για το μικρό σπιτάκι που, με χίλια ζόρια, πολύ άγχος και μεγάλα χρέη, κατάφεραν να χτίσουν για να στεγάσουν την οικογένεια. (Δεν έχει, ακόμα, ξεκαθαριστεί πλήρως, αν θα πληρώσουν και για τις ηλεκτροδοτούμενες αγροτικές αποθήκες, καθώς και για τις πομώνες).

Στους «υπόχρεους» αυτού των βαριού και επαίσχυντου χαρατσιού συμπεριλαμβάνονται και ζευγάρια ηλικιωμένων χωρικών - ή γριές χήρες και γέροι χήροι - που κατοικούν σε χαμόσπιτα, τα οποία, στην πλειοψηφία τους, χτίστηκαν στις δεκαετίες του '60 και του '70, τα περισσότερα με πλιθιά, ή με τσιμεντοπλίθια και προσπαθούν να επιβιώσουν με την αγροτική «σύνταξη» των 300 ευρώ, η οποία δε φτάνει ούτε για τα άκρως αναγκαία, το καρβέλι της μέρας και τα φάρμακα του μήνα.

Βαρύ χαράτσι υποχρεώνονται να πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες και με τον πρόσφατο νόμο για τα αυθαίρετα, καθώς είναι πάρα πολλοί στα χωριά οι οποίοι, επειδή τα σπίτια τους, αλλά και οι αγροτικές αποθήκες που υπάρχουν στα οικόπεδά τους, χτίστηκαν πριν από πολλά χρόνια, δεν έχουν στα χέρια τους οικοδομικές άδειες. Ολοι αυτοί καλούνται, τώρα, να πληρώσουν πολλά χρήματα για τη λεγόμενη «αποκατάσταση» κι αν δεν το κάνουν δε θα μπορούν να προχωρήσουν σε καμιά εμπράγματη δικαιοπραξία, (μεταβίβαση κ.λπ.), σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές, ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης.

Μαζί με τα νέα, οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να πληρώσουν και παλιότερα χαράτσια, όπως:

  • Η τεράστια αύξηση στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, χωρίς, μάλιστα, να καλύπτονται ασφαλιστικά όλες οι ζημιές που υπόκεινται οι καλλιέργειες και τα ζώα. Επειδή το χαράτσι αυτό αδυνατεί να το πληρώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των αγροτών, η κυβέρνηση επιχειρεί να το εισπράξει, με το ζόρι, παρακρατώντας το από τους λογαριασμούς που έχουν οι αγρότες στις τράπεζες για να τους κατατίθενται οι επιδοτήσεις και οι άλλες ενισχύσεις, οι αποζημιώσεις κ.λπ.
  • Η μεγάλη αύξηση στις εισφορές του ΟΓΑ, τη στιγμή που η λεγόμενη αγροτική «σύνταξη» δεν είναι παρά ένα πενιχρό βοήθημα, το οποίο δίνεται εν είδει ελεημοσύνης στους ανθρώπους που ξόδεψαν μια ζωή στη δουλειά και στον αγώνα για να εξασφαλίζουν γεράματα με αξιοπρέπεια.
  • Η αλματώδης αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, που θα γίνει «βαρύ τσεκούρι», ιδιαίτερα για τους αγρότες, από τον Οκτώβρη του 2012, με την εξίσωση των φόρων πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.
  • Το βαρύ τίμημα για τις αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων, που «γονατίζει» τους παραγωγούς, οι οποίοι, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων υποδομής για την αγροτική άρδευση, είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε γεωτρήσεις, πληρώνοντας πολλά χρήματα από την τσέπη τους.
  • Το «χαράτσωμα» για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων.
Αλλη ανάπτυξη

Ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας, στη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του, ζει στην ανέχεια και βιώνει τη φτώχεια, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που εφαρμόζεται την τελευταία 30ετία κι αγωνίζεται, με νύχια και με δόντια, για την επιβίωσή του. Είναι, λοιπόν, φανερό, εύλογο και δικαιολογημένο ότι στην κατάσταση που έχει περιέλθει δεν μπορεί, δεν έχει τη δυνατότητα, να πληρώσει τα πρόσθετα οικονομικά βάρη με τα οποία θέλουν να τον φορτώσουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα.

Κι όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες δηλώνουν σύμφωνοι με το μήνυμα της ΠΑΣΥ για οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών. Αυτό είναι και το βασικό συμπέρασμα από τις εξορμήσεις κλιμακίων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας, που δραστηριοποιούνται στην ΠΑΣΥ, τα οποία επισκέπτονται τα χωριά, στον κάμπο και στα ορεινά, ενημερώνοντας τους αγρότες και τους άλλους κατοίκους και καλώντας τους τοπικούς αγροτικούς συλλόγους και τις τοπικές επιτροπές αγώνα να οργανώσουν Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες θα ληφθούν αποφάσεις για οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών και για μαζική συγκέντρωση των χαρατσόχαρτων, ώστε να επιστραφούν στις κατά τόπους εφορίες και στο υπουργείο Οικονομικών.

Απήχηση στο φτωχό αγροτικό κόσμο, βρίσκει και το μήνυμα της ΠΑΣΥ για οργάνωση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς, μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στην κατεύθυνση συγκρότησης της λαϊκής συμμαχίας, που θα παλεύει για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο αγώνας αυτός θα στοχεύει στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας, Λαϊκής Οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας μπορεί να εφαρμοστεί μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και της γης, με τη συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής, τη δημιουργία των παραγωγικών συνεταιρισμών που θα προωθούν κοινές καλλιεργητικές εργασίες με κρατική στήριξη για την παραγωγή φτηνών και ασφαλών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και των αναγκαίων πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία.


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ