Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ενισχυμένη η ανταγωνιστικότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών

Εξαθλιώνουν τους εργάτες για τα μονοπώλια. Τεράστια η ανάκτηση «ανταγωνιστικότητας», σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας

Για τα σκουπίδια αποδείχνονται μία προς μία, όλες μαζί, οι προηγούμενες εκτιμήσεις κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, σχετικά με τους ρυθμούς κατρακύλας του παραγόμενου ΑΕΠ, τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας και απασχόλησης, τους ρυθμούς κατρακύλας των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης. Η πραγματικότητα, ακόμη και με βάση την απεικόνιση, την ταξινόμηση των δεδομένων από τη σκοπιά των αστών, καθημερινά αποδείχνεται πολύ χειρότερη για το λαό, που άλλωστε ζει στο πετσί του τις συνθήκες μαζικής φτώχειας, της εξαθλίωσης που έχει ετοιμάσει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας.

Σε αυτή τη ζοφερή για το λαό πραγματικότητα, από το γεγονός ότι διαμορφώνουν ολοένα και φτηνότερους τους εργάτες, κερδίζουν τα μονοπώλια και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, μέσα από τη συνεχιζόμενη ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητάς» τους, με την ανάκτηση πόντων στη μεταξύ τους διαπάλη για τα κέρδη και τις «αγορές».

Η απεικόνιση των δεδομένων, όπως αυτά καταγράφονται σε μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, εμφανίζει τα παρακάτω:

-- Στην τριετία 2009 με 2011 η συρρίκνωση του «διαθέσιμου εισοδήματος» φτάνει στο 25%, ποσοστό στο οποίο έχουν συνυπολογίσει, την πτώση μισθών, απασχόλησης, και την προηγούμενη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων χωρίς τα τελευταίας κοπής μέτρα (αυξήσεις φόρων, νέα χαράτσια, καρατόμηση μισθών στο Δημόσιο κ.ά.).

-- Οι σωρευτικές μειώσεις στους ονομαστικούς «μέσους μισθούς ανά εργαζόμενο» διαμορφώνονται στο 9,5% με 10%. Σύμφωνα με τους ίδιους, είναι μεγαλύτερες εάν θα είχαν συνυπολογίσει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και την πτώση των «αμοιβών εργασίας» για τους αυτοαπασχολούμενους. Εκτιμούν ότι η παραπέρα μείωση του «μέσου ονομαστικού μισθού» για το 2012 θα φτάσει στο 5%.

-- Παρά και την καπιταλιστική κρίση, η πτώση στο λεγόμενο «κόστος εργασίας» έχει δρομολογήσει τις προϋποθέσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Σε αυτό το πλαίσιο, περιμένουν ότι μέχρι το τέλος του 2012 οι επιχειρηματίες θα έχουν ανακτήσει τα 2/3 από την ανταγωνιστικότητα που «έχασαν» από τους ανταγωνιστές τους, μετά την καθιέρωση του ευρωνομίσματος, δηλαδή στην τελευταία 10ετία !

-- Από το κακό στο χειρότερο «βλέπουν» και τα επίπεδα της «ιδιωτικής κατανάλωσης» με τη σωρευτική μείωση στην πενταετία 2009 με 2013 να φτάνει στο 15,5%.

Στην τελευταία τριετία (2009 - 2011) οι «επενδύσεις παγίου κεφαλαίου» εμφανίζονται με συρρίκνωση στο 19%, διεργασία που περιμένουν να συνεχιστεί και για το 2012.

-- Τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας τα περιμένουν πάνω από 20% μέχρι το τέλος του 2012. Σημειώνουν ότι «κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης» και ακόμη ότι η συρρίκνωση της απασχόλησης (αριθμός εργαζομένων), σε κλάδους όπως οι κατασκευές και η μεταποίηση, συνεχίζεται για 4ο στη σειρά χρόνο.

-- Η υποχώρηση των τιμών στα ακίνητα (2008 - 2011) υπολογίζεται στο 12% και περιμένουν να αυξηθεί κατά επιπλέον 8% με 10% (μέχρι και 22%) μέχρις ότου «σταθεροποιηθεί η αγορά». Οι απούλητες ή ανοίκιαστες νεόδμητες κατοικίες (μόνο αυτές που κατασκευάστηκαν μετά το 2006) υπολογίζονται σε περισσότερες από 85.000, αριθμός που περιμένουν να υπερδιπλασιαστεί μετά και τις εμφανιζόμενες δυσκολίες ενοικίασης και «φορολογικής πίεσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ