Τρίτη 18 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συλλογική αντίσταση στο νοσοκομείο - επιχείρηση

Από τη συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου

Από τη συνάντηση με τη διοίκηση και το νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Ρόδου
Από τη συνάντηση με τη διοίκηση και το νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Ρόδου
Για τα προβλήματα του νοσοκομείου και συνολικά των υπηρεσιών και δομών Υγείας, συζήτησε το Σάββατο το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα με το διοικητή του νοσοκομείου Ρόδου και το Σύλλογο των εργαζομένων. Οπως σημείωσαν οι εργαζόμενοι, το μεγαλύτερο πρόβλημα - που διαρκώς οξύνεται - είναι η υποστελέχωση, η οποία υπήρχε και πριν την κρίση. Τώρα, έχουν ανασταλεί όλες οι προσλήψεις και παράλληλα υπάρχει μεγάλο κύμα συνταξιοδότησης. Το νοσοκομείο δούλευε και δουλεύει με συμβασιούχους, οι οποίοι αργά ή γρήγορα φεύγουν.

Ως αποτέλεσμα νευραλγικά τμήματα αποδυναμώνονται, το νοσοκομείο σύντομα δε θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού και των γύρω νησιών. Ηδη στους εργαζόμενους, από την καθημερινή εξουθένωση καταγράφονται σε μεγάλο ποσοστό προβλήματα υγείας. Παράλληλα, με τη λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτόνομες οικονομικές μονάδες «θα έχουμε κι άλλα προβλήματα, μέχρι τώρα μας απασχολούσε μόνο η φροντίδα των ασθενών», είπαν οι εργαζόμενοι. Το νησί είναι ξεκομμένο από την ηπειρωτική Ελλάδα, θα πρέπει να κανονίζονται οι διαγωνισμοί, να εξασφαλίζονται οι προμήθειες σε υλικά, οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες, όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στον ασθενή.

Η Αλ. Παπαρήγα, καλώντας τους εργαζόμενους να αντισταθούν συλλογικά στο νοσοκομείο - επιχείρηση, μαζί με άλλους εργαζόμενους και κλάδους, είπε ανάμεσα σε άλλα: Δεν είναι τυχαίο που ο χώρος της Υγείας, από μεριάς όλων των κυβερνήσεων, έχει κυριολεκτικά προπηλακιστεί. Εμείς δεν τον εξιδανικεύουμε, ξέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά ο προπηλακισμός που έχει δεχτεί, όπως και άλλοι τομείς που θέλουν να τους κόψουν τα χρήματα ή να τους ιδιωτικοποιήσουν καθαρά, είναι ένας προπηλακισμός για να μη σας συμπαρασταθεί ο κόσμος.

«Και ό,τι αρνητικά φαινόμενα υπήρχαν τα ξέραν, υπήρχε ανοχή, είναι γέννημα του συστήματος, χωρίς να σημαίνει ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για την προσωπική ευθύνη. Αλλά πριν αρχίσουμε το κήρυγμα το προσωπικό στον καθένα, μας ενδιαφέρουν να υπάρχουν αγώνες και μέσα από αυτούς να καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχουν πια τρόποι ατομικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αλ. Παπαρήγα.

«Θα γίνει πολύ χειρότερη η κατάσταση του πληθυσμού εδώ» πρόσθεσε σε άλλο σημείο. Το κλειστό νοσήλιο είναι τραγικό. Θα πάμε - όπως είναι η πιστωτική κάρτα που σου λέει το όριο είναι εδώ - σε ένα όριο παροχών. Θα παίρνει μπόνους αυτός που συμβάλλει στη επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας. Πώς θα συμβάλλει η νοσοκόμα δηλαδή; Αν έρθει κάποιος που είναι άρρωστος, που έχει ανάγκη, τι θα κάνει ο νοσοκόμος, θα τον πετάξει έξω; Θα γίνουμε ΗΠΑ. Εκεί, άμα δεν έχεις ιδιωτική εταιρεία είσαι χαμένος. Το αντίστοιχο ΙΚΑ σου λέει μέχρι τόσο οι παροχές. Αν σε βρει και κάτι άλλο, πιο σοβαρό και έκτακτο, δεν έχεις.

Αν υπήρχε ένα καλό σύστημα δωρεάν και δημόσιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόληψη, θα χρειαζόταν λιγότεροι να φτάσουν στο νοσοκομείο. Αν υπήρχαν στελεχωμένα Κέντρα Υγείας που μπορούν να πάρουν όλες τις δραστηριότητες, φυσικοθεραπείες, οδοντιατρεία, περίθαλψη και όλα, το νοσοκομείο θα έπαιρνε τα πραγματικά του περιστατικά, κατέληξε μεταξύ άλλων η Αλ. Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ