Σάββατο 22 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΝ
Ενίσχυση της συνεργασίας με αφορμή ΡΚΚ και PJAK

ΑΓΚΥΡΑ._

Τη συνεργασία Τουρκίας - Ιράν στο ζήτημα της «τρομοκρατίας» και κυρίως της καταπολέμησης των ομάδων του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και του Κόμματος Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν (PJAK), διαβεβαίωσαν χθες Αγκυρα και Τεχεράνη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ είχε συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, τονίζοντας τη συνεργασία των δύο χωρών εναντίον των Κούρδων «ανταρτών» και χαρακτηρίζοντας το ΡΚΚ και το PJAK κοινό πρόβλημα της Τουρκίας και του Ιράν.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ΥΠΕΞ, ο Α. Νταβούτογλου σημείωσε ότι «θα συνεχιστεί η κοινή μας αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση του ΡΚΚ και του PJAK, με κοινό σχέδιο δράσης μέχρι την εξουδετέρωση της τρομοκρατικής απειλής». Ο Α. Σαλεχί, αναφέρθηκε στο «κοινό μέλλον» των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι Τουρκία και Ιράν δεν είναι «αντίπαλοι, αλλά αλληλοσυμπληρώνονται», θέτοντας πρώτο θέμα της επίσκεψής του την «τρομοκρατία», ενώ διέψευσε ότι το Ιράν είχε συλλάβει τον επικεφαλής του ΡΚΚ, Μουράτ Καραγιλάν και τον άφησε ελεύθερο.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στην επίθεση του ΡΚΚ σε στρατιωτικά φυλάκια στην Τουρκία, που είχε σαν αποτέλεσμα 24 Τούρκοι να χάσουν τη ζωή τους, απέδωσε ευθύνες και στις ΗΠΑ, για τη δράση του ΡΚΚ, σημειώνοντας ότι «οι Αμερικανοί βρίσκονται στο Ιράκ και διαθέτουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον οπλισμό που υπάρχει εκεί. Εάν έδιναν έγκαιρα τις πληροφορίες αυτές στην Τουρκία, δε θα ζούσαν οι Τούρκοι αδελφοί μας την τραγωδία που έζησαν». Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν έχει κατηγορήσει στο παρελθόν το Ισραήλ για ενίσχυση του PJAK και εκπαίδευση των Κούρδων «ανταρτών», με το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών να μπλέκεται ακόμα περισσότερο στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζει τις ευρείες πολεμικές επιχειρήσεις τόσο στο έδαφός της όσο και πέρα από τα σύνορα με το Ιράκ, εναντίον Κούρδων ανταρτών, τόσο με πολεμικά μαχητικά όσο και με χερσαίες δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ