Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Περικοπές και υποβάθμιση της εκπαίδευσης των Ελλήνων μεταναστόπουλων

Στη Βουλή συζητιέται το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί τις αρχής από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Ψηφίστηκε χθες στη Βουλή επί της αρχής από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το σχέδιο νόμου για την «Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό» με το οποίο «στήνονται στον τοίχο» τα μορφωτικά δικαιώματα των Ελλήνων μεταναστών, αφού η κυβέρνηση ουσιαστικά προχωράει στο κλείσιμο των ήδη υποβαθμισμένων ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. Η ψήφισή του και στα άρθρα ολοκληρώνεται σήμερα.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας τόνισε ότι αυτό αποτελεί μια πραγματική λαιμητόμο για τα μορφωτικά δικαιώματα των Ελλήνων μεταναστών, αφού η κυβέρνηση προχωράει στο κλείσιμο των ήδη υποβαθμισμένων ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και στη δημιουργία ενός μηχανισμού υποβαθμισμένης και κατηγοριοποιημένης παροχής αναλώσιμων γνώσεων.

Η κυβέρνηση, είπε, μετά τις συγχωνεύσεις σχολείων στην Ελλάδα, θα προχωρήσει και σε σταδιακή κατάργηση σχολείων και στη Γερμανία από το σχολικό έτος 2012- 2013 με τη λογική της μείωσης του κόστους. Στο νομοσχέδιο, συνέχισε, επανειλημμένα αναφέρεται η δυνητική υποχρέωση (μπορεί και ναι, μπορεί και όχι) του υπουργείου Παιδείας να ενισχύει τις εκπαιδευτικές μονάδες.

Ο βουλευτής είπε ότι ο ένας άξονας στον οποίο κινείται το νομοσχέδιο είναι οι άμεσες και δραστικές περικοπές κονδυλίων και είναι χαρακτηριστικό ότι στα τελευταία δύο χρόνια οι δαπάνες περιορίστηκαν από 106 εκατομμύρια ευρώ στα 73 εκατομμύρια, ενώ με την εφαρμογή του νόμου θα πέσουν στα 50. Παράλληλα, τόνισε, οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία του εξωτερικού από 2.350 το 2009, φέτος είναι λιγότεροι από 1.500.

Ο δεύτερος άξονας, συνέχισε, στον τομέα της εκπαίδευσης εκχωρεί στην ουσία την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη λεγόμενη ανταποδοτικότητα και αναθέτει στις Επιτροπές των συλλόγων την ανεύρεση πόρων και μέσω των «Κέντρων Λόγου» ανοίγει τις πόρτες στους ιδιώτες, ενώ περιορίζεται η δυνατότητα των μαθητών στην πρόσβαση στα ΑΕΙ.

Το ΚΚΕ, κατέληξε, θα πρωτοστατήσει στην κινητοποίηση των Ελλήνων μεταναστών του εξωτερικού, προκειμένου να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, να μην κλείσει κανένα ελληνικό σχολείο χωρίς πρώτα να εξασφαλιστεί η ουσιαστική ένταξη σε ένα ενιαίο, δημόσιο, αποκλειστικά δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα που να εξασφαλίζει ότι τα παιδιά των μεταναστών θα λαμβάνουν τόσο τη γενική μόρφωση όσο και τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γ. Βούρος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για παρέμβαση «μείζονος σημασίας» στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση, αλλά φανερώνοντας τον πραγματικό στόχο, που δεν είναι άλλος από τις περικοπές, είπε ότι προωθείται η «άμεση σύνδεση των δαπανών με την ποιότητα» και «εξορθολογίζεται» η υπάρχουσα κατάσταση, αφού ενισχύονται «στοχευμένα» οι σχολικές μονάδες.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Σ. Ταλιαδούρος δήλωσε μεν ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο επειδή είναι αποσπασματικό, ωστόσο αναγνώρισε ότι αυτό έχει και θετικές ρυθμίσεις και δήλωσε ότι είναι υπέρ των περικοπών «όπου υπάρχει σπατάλη». Ο Α. Γεωργιάδης του ΛΑ.Ο.Σ. τάχθηκε κατά επί της αρχής, αλλά είπε ότι δεν απαξιώνει συνολικά το νομοσχέδιο αφού έχει και θετικές ρυθμίσεις, ενώ κατά ψήφισε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκης, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο δεν εξετάζει όλες τις παραμέτρους του θέματος της εκπαίδευσης των μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ