Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΕΣΤΙΑ» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Νοίκι 200 ευρώ και στο βάθος «μπίζνες»

Η κυβέρνηση διαφημίζει τη μετατροπή ενός ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, σε ...εστία για νέους και φοιτητές, με ενοίκιο 200 ευρώ το μήνα!

Μια νεανική και φοιτητική «εστία», η διαμονή στην οποία θα κοστίζει 200 ευρώ το μήνα (!), σκοπεύουν να διαμορφώσουν στο κέντρο της Αθήνας η κυβέρνηση και ο Δήμος Αθήνας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως προπομπός για τη μετατροπή του κέντρου της πρωτεύουσας σε πεδίο για τις «μπίζνες» του μεγάλου κεφαλαίου, με πρόσχημα την αναβάθμισή του. Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση σχεδιάζει όλα τα παραπάνω οι φοιτητικές και σπουδαστικές εστίες της χώρας είναι ελάχιστες και ετοιμάζονται να παραδοθούν στους επιχειρηματίες.

Την Παρασκευή, συναντήθηκαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης, με τον δήμαρχο Αθήνας, Γ. Καμίνη, για τη μετατροπή ξενοδοχείου, στο κέντρο της Αθήνας, σε «φοιτητικές - νεανικές κατοικίες». Πρόκειται για το πρώην ξενοδοχείο «La Mirage», στην Ομόνοια, που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας.

Η κίνηση αυτή είναι μέρος του «προγράμματος δράσεων» του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την «αναζωογόνηση της Αθήνας» σε συνεργασία με το Δήμο Αθήνας. Υπενθυμίζουμε ότι τα περί «αναζωογόνησης» του κέντρου είναι ενταγμένα σε ένα συνολικό σχέδιο με μεγάλες «μπίζνες» στην περιοχή, που θα παραδίδεται σε μεγαλοκατασκευαστές, μεγαλοξενοδόχους και μεγαλεμπόρους.

Αξιοσημείωτο είναι, δε, πως η κυβέρνηση - ενώ μειώνει μισθούς, επιβάλλει χαράτσια και οδηγεί στην εξαθλίωση το λαό - με διατάξεις σε πολεοδομικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, που βρίσκεται στη Βουλή, χορηγεί σημαντικά φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές στις επιχειρήσεις για να κάνουν «μπίζνες» στο κέντρο, με πρόσχημα την «αναζωογόνησή» του.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η κυβέρνηση και ο δήμος Αθήνας προχωρούν στη μετατροπή του ξενοδοχείου «La Mirage» σε «φοιτητικές και νεανικές κατοικίες», έχοντας το θράσος να υποστηρίζουν ότι η τιμή των 200 ευρώ το μήνα είναι «ελκυστική» για τους φοιτητές και τους σπουδαστές! Μάλιστα, όπως αναφέρεται «με επιπλέον χρέωση θα υπάρχει η δυνατότητα παροχών ξενοδοχειακού επιπέδου, όπως καθαριότητα δωματίου και φροντίδα ρουχισμού»! Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα γίνει από το «Πράσινο Ταμείο» και το έργο θα υλοποιήσει ο Δήμος Αθήνας, ενώ «διερευνάται και δυνατότητα ανεύρεσης κι άλλων πόρων», προφανώς ιδιωτικών.

Η μεγαλύτερη υποκρισία στο όλο εγχείρημα είναι το υποτιθέμενο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη σίτιση των φοιτητών! Οι περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές και οι οικογένειές τους αγκομαχούν, για να πληρώσουν το νοίκι τους, αφού οι εστίες στην Αθήνα (και τις άλλες πόλεις) είναι ελάχιστες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ξενοδοχεία. Σα να μην έφτανε αυτό, τα «συμβολικά» νοίκια στις εστίες αυξάνονται. Με το νόμο - πλαίσιο, η στέγαση των φοιτητών θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών, μέσω των συμβάσεων που θα μπορεί να συνάψει το ΝΠΙΔ του κάθε ιδρύματος, που θα έχει την ευθύνη για τη φοιτητική μέριμνα. Η στέγαση των φοιτητών και των σπουδαστών θα είναι περίπου όπως στην περίπτωση του ξενοδοχείου «La Mirage», υψηλό ενοίκιο και πρόσθετες υπηρεσίες επί πληρωμή και οι εταιρείες ήδη τρίβουν τα χέρια τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ