Τετάρτη 26 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ορίστηκαν τα πρώτα «πρότυπα» σχολεία της «αγοράς»

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τα πρώτα «Πρότυπα - Πειραματικά» σχολεία, όπως τα έχει βαφτίσει, τα οποία θα λειτουργούν, στην ουσία, για μια κοινωνική ελίτ, ενώ θα πρωτοδοκιμάζονται σε αυτά προγράμματα του σχολείου της «αγοράς». Συγκεκριμένα, ορίστηκαν 15 Δημοτικά, 15 Γυμνάσια και 15 Λύκεια από τη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ), μετά από «αξιολόγηση» των αιτήσεων από 36 Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία, 22 Γυμνάσια και 18 Λύκεια. Χαρακτηριστικό είναι, δε, πως ανάμεσα στα κριτήρια είναι «καινοτόμες δραστηριότητες και η κοινωνική προσφορά του σχολείου κατά την τελευταία πενταετία» και η εμπειρία από την «εκπόνηση σχεδίων αποτίμησης /αξιολόγησης και ανάπτυξης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας».

Πάντως, να επαναλάβουμε πως ο όποιος «πειραματικός» χαρακτήρας των σχολείων αυτών θα έχει σχέση με την προώθηση προγραμμάτων του σχολείου της «αγοράς». Ο πειραματικός τους χαρακτήρας δε θα έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο του όρου, δηλαδή με την ανάγκη εξεύρεσης και εξέλιξης παιδαγωγικών μεθόδων, προς όφελος των μαθητών. Στην ουσία τα σχολεία αυτά θα είναι «πρότυπα» και θα απευθύνονται, κυρίως, σε μια κοινωνική ελίτ, αφού πλέον στο Λύκειο θα επιλέγουν τους μαθητές τους μέσα από μια διαδικασία εξετάσεων και δε θα αποτελούν οι μαθητές ένα τυχαίο δείγμα που θα προσομοίαζε σε μια κανονική, συνηθισμένη τάξη, ώστε να λειτουργήσει επιστημονικά ο πειραματισμός. Τα «πρότυπα» νηπιαγωγεία μπορεί να συνδέονται με «πρότυπα» δημοτικά και αυτά με «πρότυπα» «γυμνάσια». Οταν συνδέονται μεταξύ τους οι απόφοιτοί τους, μπορεί να εγγράφονται στην επόμενη βαθμίδα. Για τις άλλες θέσεις στα «πρότυπα» Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, θα γίνεται κλήρωση. Πάντως, χαρακτηριστικό είναι ότι η πανίσχυρη ΔΕΠΠΣ θα μπορεί έως και να αποφασίζει «για την κατ' εξαίρεση εγγραφή και φοίτηση σε ΠΠΣ μαθητών με πιστοποιημένες ιδιαίτερες ικανότητες»!

Η χρηματοδότησή τους θα γίνεται και από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων του πανεπιστημίου με το οποίο μπορεί να συνδέονται. Υπενθυμίζουμε ότι απ' τους ΕΛΚΕ περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ιδιωτικής χρηματοδότησης στα ιδρύματα. Επίσης, χρηματοδότες των πρότυπων σχολείων μπορούν να είναι και χορηγίες και «άλλες πηγές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις (2021-05-25 00:00:00.0)
Αντιδρούν στη μετατροπή σε «Πρότυπα - Πειραματικά» (2021-05-13 00:00:00.0)
Αγωνιστική απάντηση απέναντι στα κυβερνητικά σχέδια για γενίκευση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων (2021-04-28 00:00:00.0)
Για μια ελίτ εξαιρετικών επιδόσεων... (2011-07-08 00:00:00.0)
Με όπλο αντεπίθεσης τις θέσεις του ΠΑΜΕ (2011-03-03 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα υποδομής στα σχολεία (2009-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ