Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Συμβιβασμό και άμεσα μέτρα ζητούν οι «σύμμαχοι»

TΡΙΠΟΛΗ.--

Εντός δύο εβδομάδων, ο προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμπντουραχίμ αλ Κάιμπ, θα παρουσιάσει την, επίσης, προσωρινή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει το «βαρύ φορτίο» να επιτηρήσει την εκπόνηση νέου Συντάγματος και να οργανώσει εκλογές. Ο, καθηγητής Ηλεκτρονικής Μηχανικής κυρίως σε αμερικανικά πανεπιστήμια, αλ Κάιμπ, εξελέγη από τα υπόλοιπα μέλη του «Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου» με 26 από τις 51 ψήφους.

Σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί την πλέον συμβιβαστική λύση στην οποία μπορούσαν να καταλήγουν οι «παράταιρες» συνιστώσες του Συμβουλίου. Μην έχοντας ανάμειξη (επίσημη και δημόσια τουλάχιστον) στην πολιτική σκηνή της χώρας του στο παρελθόν, ο Κάιμπ θεωρήθηκε, σύμφωνα με τις απόψεις αυτές, μια «καλή λύση» ώστε να γίνει δεκτή από τις ισλαμιστικές συνιστώσες του Συμβουλίου, ενώ παράλληλα, λόγω της δυτικής του μόρφωσης, θα μπορεί να διαπραγματευτεί και με τη Δύση και να αμβλύνει τις «εντυπώσεις» που προκάλεσαν οι δηλώσεις Τζαλίλ ότι πηγή κάθε νομοθεσίας στη «νέα Λιβύη» θα είναι ο ισλαμικός νόμος.

Ο αλ Κάιμπ διαδέχεται τον Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα εγκαταλείψει τη θέση αμέσως μετά τη διακήρυξη «ανεξαρτησίας» της χώρας, φέρεται να μην ήταν αρεστός στις ισλαμιστικές συνιστώσες οι οποίες τον κατέκριναν ως ιδιαίτερα «κοσμικό» παρά του ότι αναγνώριζαν ότι «υπήρξε ο βασικός σύνδεσμος με τους συμμάχους» δηλαδή τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Επίσης, ο Τζιμπρίλ υπήρξε επί χρόνια οικονομικός σύμβουλος, κυρίως ιδιωτικοποιήσεων του Καντάφι. Το παρελθόν του στην ηγεσία Καντάφι έφερε ως βασικό επιχείρημα προκειμένου να μη συμμετάσχει στην όποια μεταβατική ηγεσία και ο Μουστάφα Αμπντούλ Τζαλίλ, που παραμένει, όμως, σε ηγετική θέση στο «Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο» και είναι αρεστός στις ισλαμιστικές συνιστώσες.

Για «σοβαρές προκλήσεις» έκανε λόγο ο ίδιος ο αλ Κάιμπ, στις πρώτες δηλώσεις του, και μίλησε για «στενή συνεργασία με το Συμβούλιο». Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που στήριξαν την άνοδο του Συμβουλίου στην εξουσία, πιέζουν, ήδη, ασφυκτικά για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα θέσουν υπό τον έλεγχο «συμβούλων - Βρετανών, Γάλλων, Αμερικανών και Καταριανών μέχρι στιγμής - που θα εκπαιδεύσουν να είναι οργανωμένος στρατός» όλους τους ενόπλους που δρουν ανεξέλεγκτα στη χώρα. Χθες, μετά από καιρό, το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα σχέδιο απόφασης της Ρωσίας για τη Λιβύη, που ζητά «να εντοπιστεί άμεσα ό,τι λείπει από το οπλοστάσιο Καντάφι και ιδιαίτερα οι μεταφερόμενοι πύραυλοι εδάφους αέρος που αποτελούν σημαντική απειλή ακόμη και για την πολιτική αεροπορία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ