Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Ενδιαφέρον μονοπωλίων για ουράνιο

AMMAN.--

Κοιτάσματα ουρανίου ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκαν στην περιοχή αλ Χάσα, 250 χλμ νοτίως της ιορδανικής πρωτεύουσας, το επίσημο ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra. Η ανακάλυψη έγινε από την εταιρεία «Jordan French Uranium Mining Company», στην οποία συμμετέχουν η γαλλική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Areva» και η ιορδανική «Jordan Energy Resources Inc» και αναφέρεται ύπαρξη τουλάχιστον 15.000 τόνοι ουρανίου.

Η Ιορδανία είναι μία από τις χώρες με τους λιγότερους υδάτινους πόρους στον πλανήτη, και έχει, εδώ και χρόνια, αρχίσει να εξερευνά εναλλακτικούς τρόπους εξασφάλισης ηλεκτρικού ρεύματος και ενέργειας για αφαλάτωση νερού. Το κοίτασμα θεωρείται σημαντικό καθώς η Ιορδανία έχει στραφεί στην πυρηνική ενέργεια για κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, που σήμερα καλύπτονται κατά 95% από εισαγωγές. Εχει, ήδη, υπογράψει συμφωνίες με τη Ρωσία και την Ιαπωνία και αναμένεται ν' αρχίσει και η ανέγερση ενός πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα μετά από την ολοκλήρωση σχετικού διαγωνισμού, στον οποίο συμμετέχουν ως τώρα οι εταιρείες Atmea (των Areva-Mitsubishi), η ρωσική Atomstroyexport και η καναδική AECL.

Εκτός από τη γαλλική «Areva» έρευνες για ουράνιο διεξάγει και η κινεζική «China National Nuclear Corporation», στα ανατολικά της χώρας, και η αυστραλο-βρετανική «Rio Tinto», που εντόπισε το ενδιαφέρον της στην περιοχή νότια Μπάντια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ