Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ-ΚΕΝΥΑ
Μετά το μακελειό ... έρευνες

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ-ΝΑΪΡΟΜΠΙ._ Η κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε χτες τη διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες και τα αποτελέσματα της αιματηρής αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποίησαν την Κυριακή κενυατικά βομβαρδιστικά στη νότια σομαλική πόλη Τζιλίμπ με συνέπεια το θάνατο πέντε ατόμων και τον τραυματισμό αρκετών δεκάδων άλλων.

Ο Κενυάτης πρωθυπουργός Ράιλα Οντίγκα διαβεβαίωσε μάλιστα με αφορμή την πολύνεκρη επιδρομή, πως η χώρα του δεν έχει «ιμπεριαλιστικές προθέσεις» έναντι της Σομαλίας, ούτε έχει σκοπό να μείνει επ' αόριστον, ή να προσαρτίσει εδάφη της γείτονας χώρας. Οπως, δήλωσε, επιθυμεί μία «ενιαία και ελεύθερη Σομαλία που θα ενταχθεί στην Ανατολικοαφρικανική Κοινότητα».

Πάντως αργότερα χτες βράδυ, ο εκπρόσωπος του κενυατικού στρατού προειδοποίησε τους κάτοικους δέκα σομαλικών πόλεων (ανάμεσά τους το Κισμάγιου και η Μπαϊντόα), όπου θεωρείται ισχυρή η παρουσία ισλαμιστών, ότι θα βρίσκονται «υπό διαρκή επίθεση».

Το ίδιο 24ωρο, η σομαλική κυβέρνηση απέπεμψε τον επίτροπο του προαστίου Χαμάρ Τζαλάμπ του Μογκαντίσου, Μπασίρ Αμπντί Νουρ, γιατί τον Αύγουστο διαπιστώθηκε κλοπή στο 50% της διεθνούς βοήθειας σε τρόφιμα και τον επίτροπο της περιοχής Καράν, Αμπντουλαχί Μοχάμεντ Ρόμπλε, έπειτα από τις επιθέσεις στρατιωτών και αστυνομικών τον περασμένο Σεπτέμβρη κατά γυναικών που προσπαθούσαν να πάρουν μερίδιο από βοήθεια σε τρόφιμα...

Ο Σομαλός πρωθυπουργός Αμπντιραχμάν Ομάρ Οσμάν ισχυρίστηκε ότι οι αποπομπές είναι προπομπός άλλων που θα ακολουθήσουν γιατί συνεχίζονται οι έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες για κλοπή της διεθνούς βοήθειας σε τρόφιμα...

Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν χτες στον Κόλπο του Αντεν το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο μεταφοράς χημικών Λίκουιντ Βέλβετ με σημαία των νησιών Μάρσαλ αιχμαλωτίζοντας το 22μελές πλήρωμα (21 Φιλιππινέζοι και ένας άοπλος φρουρός άγνωστης εθνικότητας). Το σκάφος είναι της ελληνικής εταιρείας Elmira Tankers.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ