Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΕΔΕ)
Στυλοβάτης της ιδιωτικοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών

Ρεσιτάλ για την πίστη τους στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, έδωσαν τα μέλη της Διοίκησης της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στη διάρκεια της συνεδρίασης που πραγματοποίησαν χτες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έναρξη της Διεθνούς Εκθεσης Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημοσίου - κοινωνικού τομέα και ιδιωτικών επιχειρήσεων «Polis 2011». Οι αιρετοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι αποτελούν στυλοβάτη του καπιταλιστικού συστήματος και οι δήμοι, σημαντικό εργαλείο στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, των κατευθύνσεων της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτού του ευρωενωσιακού προσανατολισμού τους, της στήριξης των αντιλαϊκών επιλογών, εντάσσεται και η δεύτερη ελληνογερμανική συνάντηση που πραγματοποιείται στη διάρκεια της «POLIS» που προωθεί την ταχύτερη και βαθύτερη διείσδυση των επιχειρηματιών στις υπηρεσίες των δήμων και άλλων πεδίων κερδοφορίας. Η ατζέντα της ελληνογερμανικής συνάντησης περιλαμβάνει, επιχειρηματικές συμφωνίες από τη διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη γεωθερμία και τον τουρισμό.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίσθηκε να επιδιωχθεί συνάντηση, μέσα στην επόμενη βδομάδα, με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, για τη δραματική οικονομική κατάσταση των Δήμων.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αρνήθηκε να συζητήσει το ψήφισμα που κατέθεσαν οι Σύλλογοι εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης, Συνδέσμου ΟΤΑ, Δήμου Καλαμαριάς, και Δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη. Ψήφισμα με το οποίο ζητούσαν από την ΚΕΔΕ να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και μεταξύ άλλων να αποφασίσει ότι «δεν θα δεχθεί καμία εφεδρεία, καμία απόλυση εργαζομένων, μονίμων, αορίστου χρόνου, συμβασιούχων και θα παλέψει για τη νομιμοποίηση των συμβασιούχων. Να μη δεχθεί ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε υπηρεσίας των Δήμων (καθαριότητας κλπ). Να αγωνιστεί μαζί με τους εργαζόμενους για Δήμους με αποκλειστικά δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα. Να φύγουν οι ιδιώτες από τις υπηρεσίες των Δήμων. Να καταγγείλει τα πρόσθετα χαράτσια που επιβλήθηκαν και να καλέσει το λαό να μην πληρώσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και να πάρει πρωτοβουλίες για τη μη πληρωμή τους.

Να ληφθούν μέτρα για την ανακούφιση του λαού. Μεγάλες μειώσεις της τοπικής φορολογίας (π.χ. «ανταποδοτικά τέλη»), κατάργηση τροφείων των παιδικών σταθμών».

Πολιτική που τσακίζει τα εργατικά δικαιώματα

Η Eλπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτική σύμβουλος Πειραιά, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην τοποθέτησή της, κατήγγειλε ότι η ευρωενωσιακή πολιτική που υπερασπίζονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι αυτή που, μια γροθιά με τα μονοπώλια και τους επιχειρηματικούς ομίλους, τσακίζει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, οδηγεί το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ο λαός μπορεί να έχει όφελος μόνο αν ανατρέψει αυτή την πολιτική και πάρει στα χέρια του την εξουσία.

Σημείωσε ότι η οικονομική δυσχέρεια των Δήμων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής μείωσης των πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, που χρόνια τώρα υλοποιείται από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη συναίνεση της ΚΕΔΚΕ πριν, της ΚΕΔΕ σήμερα. Η κυβέρνηση για να καλύψει αυτό το έλλειμμα προωθεί τις απολύσεις και τη φορολεηλασία του λαού με την ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών, με πρόσθετα τέλη και πρόστιμα. Αυτή η πολιτική έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες και υποβαθμισμένες υπηρεσίες, μείωση των δικαιούχων των υπηρεσιών, αύξηση της πληρωμής μέσω της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών (καθαριότητα, παιδικούς σταθμούς, άθληση, πολιτισμός κ.λπ.), ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων.

Κάλεσε την ΚΕΔΕ να υιοθετήσει το ψήφισμα των εργαζομένων και δήλωσε ότι οι κομμουνιστές εκλεγμένοι, μαζί με το λαό θα συνεχίσουν τον αγώνα για επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη από τους Δήμους, των σύγχρονων και διαρκώς διευρυνόμενων αναγκών του λαού σε υπηρεσίες, υποδομές και έργα. Για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, για κατάργηση των χαρατσιών, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, για απαλλαγή της τοπικής διοίκησης από τα χρέη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ