Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - NMD
Αμερικανικό «δώρο» θανάτου στον πλανήτη

Η Σουηδέζα υπουργός Εξωτερικών, την ώρα που καταγγέλλει στο Κοινοβούλιο την «ΑντιπυραυλικήΑμυνα» των ΗΠΑ

Associated Press

Η Σουηδέζα υπουργός Εξωτερικών, την ώρα που καταγγέλλει στο Κοινοβούλιο την «ΑντιπυραυλικήΑμυνα» των ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οταν ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Ράμσφελντ για τη θέση του υπουργού Αμυνας, έγινε απολύτως κατανοητό ότι ο βετεράνος του Πενταγώνου είχε ως μοναδικό στόχο να φέρει σε πέρας την αποστολή υλοποίησης κατ' αρχάς αλλά και πώλησης προς τους συμμάχους και τους ενδιαφερόμενους του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος» (ΝΜD) ή όπως έχει συνηθιστεί να ονομάζεται «Πόλεμος των άστρων».

Παρότι, το πρόγραμμα φαίνεται ότι είναι ενδεχομένως μία πιστή αντιγραφή του «πρωτότυπου» προγράμματος, που προσπάθησε να εφαρμόσει ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν, το «όραμα» του Μπους του νεότερου δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί απολύτως παρά αιωρείται και δέχεται πολλαπλών ερμηνειών, οι οποίες πηγάζουν από την προεκλογική κυρίως δήλωση ότι «το σύστημα θα είναι ικανό να προστατεύσει και τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ, τους φίλους και συμμάχους μας, καθώς και όλες τις δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί υπερατλαντικά».

Στην υπηρέτηση αυτού ακριβώς του οράματος έχουν ταχθεί από την πρώτη μέρα της ανάληψης της εξουσίας, από τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι αρμόδιοι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, Ράμσφελντ και Κόλιν Πάουελ αντιστοίχως και συνεχίζουν πυρετωδώς την προετοιμασία - ψυχολογική και πραγματική - της οικουμένης για την αποδοχή της υλοποίησης του «οράματος» Μπους και την υλοποίηση του σχεδίου του «υιού του πολέμου των άστρων» ή «πόλεμος των άστρων, η επόμενη γενιά». Η βιάση και η θέρμη είναι μεγάλη, παρά το γεγονός ότι έχουν πυροδοτήσει εδώ και καιρό ποικίλες διεθνείς αντιδράσεις, πρωτίστως από την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές δυνάμεις, που αντιτίθενται μέχρι στιγμής μόνο σε λεκτικό επίπεδο στην υλοποίησή του.

Προώθηση των σχεδίων υλοποίησης

Ο Τζ. Τένετ, αρχηγός της CIA, με τα γνωστά παραμύθια περί «παγκόσμιας απειλής»...

Associated Press

Ο Τζ. Τένετ, αρχηγός της CIA, με τα γνωστά παραμύθια περί «παγκόσμιας απειλής»...
Μία υλοποίηση που μπορεί να μην αργήσει - παρά το υπερβολικό κόστος και κυρίως την «αμφίβολη αποτελεσματικότητά του» όπως υποστηρίζουν επιστήμονες - αν λάβει κανείς υπόψη τις κινήσεις των Αμερικανών αξιωματούχων και κυρίως τη χτεσινή έκκληση του υπουργού Αμυνας προς το Πεντάγωνο να προχωρήσει το σύστημα, να προωθήσει άμεσα τα σχέδια για την ανάπτυξη του συστήματος για την αντιβαλλιστική άμυνα. Ο Ράμσφελντ συναντήθηκε τρισάκις με τον αρμόδιο πτέραρχο, Ρόναλντ Κάμις, προκειμένου να εξετάσει τη χρηματοδότηση, το χρονοδιάγραμμα και τις δοκιμές που αφορούν το σύστημα, που η υλοποίησή του έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως τόνισε εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο οποίος διευκρίνισε για τυχόν... παρεξήγηση ότι «στο παρόν στάδιο οι οδηγίες προς τον πτέραρχο Κάντις είναι να το προχωρήσει».

Οι εκδηλωμένες προθέσεις, αλλά και η ταχύτητα με την οποία προωθούνται τα αμερικανικά σχέδια για το εθνικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας έχουν δημιουργήσει πολλαπλά ερωτηματικά και κυρίως έχουν εγείρει ανησυχίες, κυρίως στη γηραιά ήπειρο, καθώς ένα ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της κούρσας των εξοπλισμών δεν εντάσσεται αυτή τη στιγμή «στα σχέδια των συμμάχων».

Τη διάσταση αυτού του προβλήματος έθεσε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος βρίσκεται από χτες στην Ουάσιγκτον για επίσημες συναντήσεις με τη νέα αμερικανική ηγεσία και κυρίως με τον ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ. Ετσι, ο Κουκ φάνηκε μάλλον «ευχαριστημένος», αφού κατ' αρχάς εντυπωσιάστηκε από την προσωπικότητα του Αμερικανού ΥΠΕΞ και, τόνισε, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ότι δέχτηκε με χαρά τις αμερικανικές διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ, πριν προχωρήσουν στην υλοποίηση του NMD, θα διαβουλευτούν με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, που έχουν συμμεριστεί τις βαθύτατες ανησυχίες της Ρωσίας και της Κίνας. Μάλιστα, ο Κουκ συμπλήρωσε ότι τα σχέδια πρέπει να υλοποιηθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να μην αυξάνεται η ένταση στις σχέσεις με τη Ρωσία και υπογράμμισε ότι πρέπει να επιδειχτεί σεβασμός για τα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη του 1972. Δήλωσε επίσης, μιλώντας στο BBC, ότι πολλά θέματα είναι ανεπίλυτα και επανέλαβε ότι ο στόχος είναι η μείωση και σε καμία περίπτωση η αύξηση της έντασης στις σχέσεις με τη Μόσχα.

Ευρωπαϊκό «ναι, μεν... αλλά»

Τέλος, ο Κουκ διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται ακόμη μακριά» από το να ζητήσουν τη βοήθεια της Βρετανίας για την ανάπτυξη του NMD, ενώ τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, είναι «συμβατές» μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπους. Από την πλευρά του ο Πάουελ, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα είναι σε πρώιμο στάδιο, τόνισε ότι θα υπάρξουν γι' αυτό διαβουλεύσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους, ενώ διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα θα προβλέπει εγκατάσταση αμυντικών πυραύλων στην ξηρά ή στη θάλασσα ή και στα δύο.

Υπενθυμίζεται ότι για το επίμαχο ζήτημα, ο Ράμσφελντ μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο ενημέρωσε τα μέλη του ΝΑΤΟ πως η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ προτίθεται να αναπτύξει το αντιβαλλιστικό σύστημα και δηλώνει πρόθυμη να παράσχει στους εταίρους της στη συμμαχία βοήθεια για να αναπτύξουν κι αυτοί τα δικά τους συστήματα. Σε αυτό, οι Ευρωπαίοι είχαν απαντήσει σιβυλλικά, τουλάχιστον διά στόματος του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής της Ασφάλειας, του Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος είχε τονίσει ότι ναι μεν... οι Ευρωπαίοι κρίνουν ότι η αντιπυραυλική συνθήκη ΑΒΜ του 1972 δεν είναι «η Βίβλος»... αλλά αναμένουν από τις ΗΠΑ να διαφυλάξουν τον έλεγχο των εξοπλισμών στην περίπτωση ανάπτυξης ενός NMD. «Ο κόσμος δεν είναι διπολικός. Συνεπώς η συνθήκη ΑΒΜ, μολονότι είναι σημαντική, δεν είναι η Βίβλος. Μπορεί ακόμη και να τροποποιηθεί, αν οι συνυπογράφουσες πλευρές είναι σύμφωνες», δήλωσε ο Σολάνα από την Ουάσιγκτον, πριν από συνάντησή του με τη σύμβουλο του Προέδρου Τζορτζ Μπους για την Εθνική Ασφάλεια, Κοντολίζα Ράις και τον υπουργό Εξωτερικών ΚόλινΠάουελ.

Διαφορετική άποψη δείχνει να έχει προς το παρόν η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αννα Λιντ - η Σουηδία μέχρι το τέλος Ιουνίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ - η οποία μιλώντας χτες στους βουλευτές ζήτησε από την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τα αντιπυραυλικά σχέδιά της, που διακυβεύουν τις διεθνείς προσπάθειες περιστολής των εξοπλισμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ