Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Αμφισβητούμενη ορκωμοσία Προέδρου

ΠΟΡΤ-Ο ΠΡΕΝΣ.-

Μέσα σε ένα «νέφος» αμφισβητήσεων και υπό ενός σκιώδους Προέδρου, ο Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ ορκίστηκε χτες νέος Πρόεδρος της Αϊτής και έλαβε την προεδρική κυανέρυθρη εσάρπα από τον προκάτοχό του, Ρενέ Πρεβάλ.

Ο 47χρονος Αριστίντ εκλέχτηκε Πρόεδρος της χώρας το Νοέμβρη και ανέλαβε χτες τα καθήκοντά του για τα πέντε επόμενα χρόνια, τα οποία προβλέπονται δύσκολα για την Αϊτή και για τον ίδιον, αφού η χώρα μαστίζεται από τη φτώχεια, σε τέτοιο βαθμό που την κατατάσσει στην πρώτη θέση του καταλόγου των φτωχότερων κρατών του δυτικού ημισφαιρίου. Η πολιτική του δύναμη είναι μικρή, ενώ ακόμη και η εκλογή του αμφισβητείται εντόνως, αφού οι διεθνείς παρατηρητές στάθηκαν πολύ κριτικοί απέναντι στην εκλογική διαδικασία που τον ανέδειξε νικητή, ενώ η αντιπολίτευση δεν έχει αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Η τελευταία μάλιστα ανακήρυξε προχτές, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με το κόμμα του Αριστίντ, τον υποψήφιο της «Σύγκλισης» - ενός σινασπισμού 15 κομμάτων - Ζεράρ Γκουργκ Πρόεδρο. Το γεγονός αυτό έχει διχάσει τη χώρα και μαρτυρά τη μεγάλη πολιτική κρίση που την ταλανίζει.

Ο νέος Πρόεδρος, πρώην ρωμαιοκαθολικός ιερέας, παρουσίασε μετά την ορκωμοσία του το μάλλον φιλόδοξο πρόγραμμά του για την έξοδο της χώρας από την παρούσα κρίση, ένα πρόγραμμα που χωρίς εξωτερική βοήθεια λέγεται ότι είναι σχεδόν αδύνατον να υλοποιηθεί. Σημειώνεται ότι ο Αριστίντ είναι ο πρώτος που εκλέχτηκε δημοκρατικά Πρόεδρος στην Αϊτή, το 1990. Ενα χρόνο αργότερα ανατράπηκε από τους στρατιωτικούς της χώρας, ενώ μετά από τρία χρόνια η αμερικανική επέμβαση τον αποκατέστησε στην εξουσία. Παρέμεινε στην Προεδρία λίγο διάστημα και το 1996 την ηγεσία της χώρας ανέλαβε ο Ρενέ Πρεβάλ, μέχρι τις εκλογές του 2000, που εκλέχτηκε για δεύτερη φορά Πρόεδρος. Ομως, αυτή τη φορά θα κυβερνήσει χωρίς το «φωτοστέφανο» αλλά και με την αμφισβήτηση να χρωματίζει την ανάληψη της εξουσίας... κυρίως στο πρόσωπο του «σκιώδους» Προέδρου Γκουργκ, ενός 75χρονου δικηγόρου και ακτιβιστή, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση που ανέλαβε μετά την ανατροπή του δικτάτορα Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ το 1986, ενώ ήταν και πάλι υποψήφιος στις εκλογές του 1987, τις οποίες όμως «ακύρωσε» ο στρατός... αλλά και οι ΗΠΑ, που χαρακτήρισαν τις εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον Αριστίντ «αντιδημοκρατικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ