Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ξεκάθαρη επέμβαση στα εσωτερικά της

Από τη μεγάλη διαδήλωση την περασμένη Κυριακή ενάντια στις επεμβάσεις στη Συρία
Από τη μεγάλη διαδήλωση την περασμένη Κυριακή ενάντια στις επεμβάσεις στη Συρία
ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμακώνονται δραματικά οι πιέσεις κατά της συριακής ηγεσίας με την απειλή έμμεσης ή άμεσης ιμπεριαλιστικής επέμβασης που θα επιδεινώσει περαιτέρω την τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Αιχμή αυτών των πιέσεων εμφανίζεται η τουρκική ηγεσία, που πλέον χωρίς προσχήματα, εκτός από το να παρέχει καταφύγιο στη συριακή αντιπολίτευση (αλλά και σε ενόπλους λιποτάκτες που διασχίζουν τα σύνορα), ανέβασε περαιτέρω τους τόνους καλώντας ευθέως τον Σύρο Πρόεδρο να εγκαταλείψει την εξουσία «γιατί το μέλλον δεν μπορεί να χτιστεί στο αίμα», όπως ισχυρίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τις δηλώσεις Ερντογάν συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου από το Ραμπάτ του Μαρόκου, όπου συνεδριάζει εκ νέου ο Αραβικός Σύνδεσμος σήμερα. Υποστήριξε ότι η «τελευταία ευκαιρία δόθηκε στη Συρία και την έχασε». Εκτός των δηλώσεων, λαμβάνονται και πρακτικά μέτρα. Η τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ ανακοίνωσε τερματισμό των κοινών ερευνητικών πετρελαϊκών γεωτρήσεων σε έξι διαφορετικά σημεία στη Συρία, ενώ υπονοήθηκε ότι εξετάζεται αν θα συνεχιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τη χώρα.

Την ίδια ώρα, συνάντηση με τη ρωσική διπλωματία είχε αντιπροσωπεία του αντικαθεστωτικού «Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου» στη Μόσχα. Η ρωσική πλευρά κάλεσε την αντιπολίτευση να συμβάλει στον τερματισμό της βίας και στην εφαρμογή του σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου, αρχίζοντας διάλογο. Η αντιπροσωπεία φέρεται να ζήτησε από τη Μόσχα «να μην παίζει τόσο αρνητικό ρόλο» και ως προϋπόθεση διαλόγου έθεσε «τη μετατροπή της Συρίας σε δημοκρατία». «Κατατέθηκαν διαφορετικές απόψεις που δεν καταφέραμε να γεφυρώσουμε» ανακοινώθηκε αργότερα.

Ρωσία και Κίνα, πάντως, στήριξαν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκασε τις επιθέσεις διαδηλωτών κατά διπλωματικών αποστολών καθιστώντας υπεύθυνες τις συριακές αρχές. Αυτές, από την πλευρά τους, χτες, ανακοίνωσαν την απελευθέρωση 1.100 πολιτικών κρατουμένων. Εντούτοις, δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες αντικαθεστωτικών οργανώσεων, σύμφωνα με τις οποίες το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 27 πολίτες, 34 στρατιώτες και 12 ένοπλοι, πιθανότατα λιποτάκτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ