Σάββατο 19 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Νέο δώρο 7,7 δισ. στο μεγάλο κεφάλαιο

Αυξημένο κατά 11,8% σε σχέση με φέτος θα είναι το ποσό που θα διατεθεί το 2012 από τον κρατικό προϋπολογισμό για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), η μερίδα του λέοντος του οποίου θα κατευθυνθεί σε έργα και επενδύσεις που συγχρηματοδοτούνται και έχουν επιλεγεί από την ΕΕ και στα οποία συμμετέχουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Ειδικότερα, τα συνολικά κονδύλια που θα διατεθούν από το ΠΔΕ το 2011 προϋπολογίζονται σε 7,7 δισ. ευρώ (έναντι 6,89 δισ. ευρώ φέτος), δηλαδή 3,6% του ΑΕΠ, αλλά συζητήσιμο είναι αν αυτές οι δαπάνες θα πραγματοποιηθούν, καθώς και το 2011 είχαν προϋπολογισθεί 7,55 δισ. ευρώ, ωστόσο τα 566 εκατ. από αυτά πήγαν για την κάλυψη των ελλειμμάτων.

Από τα συνολικά κονδύλια του ΠΔΕ τα 6 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν για έργα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, ενώ και στο υπόλοιπο τμήμα του 1,7 δισ. ευρώ που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους «η επιλογή των έργων θα γίνει με κριτήριο τη συμπληρωματικότητα, τις συνέργειες και τη σκοπιμότητά τους σε σχέση με την εκτέλεση έργων συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ»!

Για το υπουργείο Υποδομών δεσμεύονται πιστώσεις 2.142 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί το 27,82% του συνόλου των πιστώσεων του ΠΔΕ 2012 και θα διοχετευθεί κυρίως σε μεγάλα έργα, όπως η κατασκευή των εθνικών οδικών αξόνων με τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης» με τα πανάκριβα χαράτσια, οι επεκτάσεις του Μετρό Αθηνών και του Προαστιακού, ο εκσυγχρονισμός του ΟΣΕ, η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης κ.λπ., ενώ ούτε αναφορά δε γίνεται για έργα που αφορούν τη λαϊκή οικογένεια, όπως αυτά της αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα διατεθούν 1.632 εκατ. ευρώ (αποτελεί το 21,19% του συνόλου των πιστώσεων) που θα διοχετευθεί κυρίως σε επιδοτήσεις προς τους βιομήχανους, ξενοδόχους και εφοπλιστές.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα διατεθούν 396 εκατ. ευρώ. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και οι επιχορηγήσεις για την πραγματοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ