Κυριακή 20 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εκανα χρήση ναρκωτικών από τα 14. Οταν πήρα την απόφαση να "καθαρίσω" ήμουν 23 ετών. Με είχαν διώξει από το σπίτι και βρισκόμουν ένα χρόνο στο δρόμο. Μια μέρα παίρνω τη μάνα μου τηλέφωνο και της λέω "σώσε με, δεν αντέχω άλλο". Ενιωθα κοντά στο θάνατο, δεν είχε παρακάτω. Η μάνα μου έτρεξε, έψαξε, βρήκε το πρόγραμμα "ΝΟΣΤΟΣ" του ΚΕΘΕΑ κι έτσι ξεκίνησα». Σήμερα η Μαρίνα είναι 7 χρόνια «καθαρή», πατάει στα πόδια της, ζει.

Πάνω από 200 νέοι ολοκληρώνουν κάθε χρόνο τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Το 2010, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι συμμετείχαν, σε ημερήσια βάση, στα «στεγνά» προγράμματά του, δηλαδή απείχαν από τη χρήση και βρίσκονταν μακριά από το δρόμο. Υποστηρίχθηκαν περισσότερα από 6.000 συγγενικά πρόσωπα στα Κέντρα Οικογενειακής Υποστήριξης. Ξεπέρασαν τις 2.000 οι κρατούμενοι και αποφυλακισμένοι που συμμετείχαν στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ, ενώ περίπου 1.700 χρήστες στο δρόμο υποστηρίχθηκαν από τις μονάδες άμεσης πρόσβασης.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών χτυπάει παιδιά εργατών, αλλά και παιδιά μεσαίων στρωμάτων και τα παιδιά των αστών. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων χτυπούν την πόρτα του ΚΕΘΕΑ για απεξάρτηση, όμως, είναι παιδιά εργατών, από οικογένειες που παλεύουν για το μεροκάματο. Γιατί τα προγράμματά του είναι δωρεάν. Οι αστοί προτιμούν να στείλουν τα παιδιά τους σε «στεγνό» πρόγραμμα στο εξωτερικό.

Σήμερα, η απεξάρτηση για χιλιάδες νέους ανθρώπους τινάζεται στον αέρα. Οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ κινδυνεύουν να κλείσουν, καθώς οι περικοπές κατά 51% στον προϋπολογισμό του καθιστούν αδύνατο να συνεχίσει τη λειτουργία του, αφού δεν μπορεί πλέον να καλύψει ακόμα και τις στοιχειώδεις ανάγκες, όπως τα έξοδα διατροφής, θέρμανσης, ηλεκτρισμού και ύδρευσης, αλλά και τη μισθοδοσία του προσωπικού του. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με περικοπές μισθών, έχουν πρόβλημα επιβίωσης και την ίδια στιγμή καλούνται να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, δίνοντας την ψυχή τους για να βγάλουν «καθαρούς», ανθρώπους που έχουν πέσει στα ναρκωτικά.

Ηδη στις γειτονιές, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, τα ναρκωτικά θερίζουν, οι χρήστες οδηγούνται στην εξαθλίωση χωρίς επιστροφή. Στο ίδιο συμπέρασμα συγκλίνουν όλες οι έρευνες, επιβεβαιώνοντας ότι τα σκληρά οικονομικά μέτρα και η εκτόξευση της ανεργίας θα οξύνουν το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης και θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στη σωματική - ψυχική υγεία των Ελλήνων.

Η κυβέρνηση ανασυντάσσεται και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει ακάθεκτη το έγκλημα σε βάρος ενός ολόκληρου λαού, πετώντας όλο και περισσότερους νέους στη χρήση, καταδικάζοντάς τους στην οδύνη μέχρι την τελευταία τους πνοή, στερώντας το δικαίωμα στην απεξάρτηση, εγκλωβίζοντάς τους στη χορήγηση κρατικής πρέζας από τα νοσοκομεία, ανοίγοντας το δρόμο στους ιδιώτες που θα θησαυρίσουν κι από αυτόν τον ανθρώπινο πόνο «πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Ο «Ρ» μιλάει, εφ' όλης της ύλης, με τον Γιώργο και την Μαρίνα, αποφοίτους προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, και τον Δημήτρη, την Καίτη και την Αννα από το Σύλλογο Οικογένειας του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ» του Οργανισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Αν όχι εδώ, πού; Αφού είμαστε κόντρα σε όλα τα ναρκωτικά!» (2024-09-20 00:00:00.0)
Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο που διαλύει και ιδιωτικοποιεί τις δομές (2023-12-06 00:00:00.0)
Κόντρα στο ρεύμα, με το κεφάλι ψηλά! (2023-06-21 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ (2019-11-14 00:00:00.0)
Εγκληματικός σχεδιασμός που τινάζει την απεξάρτηση στον αέρα (2013-06-23 00:00:00.0)
Ηθική και κοινωνική ανάγκη η ενίσχυση των «στεγνών» προγραμμάτων (2011-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ