Τρίτη 22 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Νέες οικονομικές κυρώσεις κατά κυρίως ιρανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να ανακοινώσουν, εντός των επόμενων ωρών, ΗΠΑ - Καναδάς, ενώ η Βρετανία, ήδη, διέκοψε τις σχέσεις της με τις ιρανικές τράπεζες. Πρόσχημα για την νέα ιμπεριαλιστική κλιμάκωση, η τελευταία έκθεση της ΔΕΑΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα, που καλεί την Τεχεράνη να συνεργαστεί άμεσα για τη διαλεύκανση του χαρακτήρα του προγράμματος. Από την άλλη, ο Ιρανός υπουργός Εμπορίου παραδέχτηκε ότι οι κυρώσεις βλάπτουν την ιρανική οικονομία, αλλά και τις ίδιες τις δυτικές χώρες που τις επιβάλλουν γιατί χάνουν τις επενδύσεις τους.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Τα κύρια αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έφτασαν σε νέα ρεκόρ συγκέντρωσης το 2010, ανακοίνωσε χτες ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, προσθέτοντας ότι «για μια ακόμη φορά έφθασαν σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφεί ποτέ ως τώρα από τη προβιομηχανική εποχή».

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Αιγύπτιοι στρατιώτες πολεμούν πλάι στο σουδανικό στρατό κατά των ενόπλων του «Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού - Βορράς» (SPLM-N) στην περιοχή Νούμπα, κατήγγειλε χτες ο Λαζίμ Σουλεϊμάν, συντονιστής ανθρωπιστικών οργανώσεων στο Νότιο Κορντοφάν του (βόρειου) Σουδάν.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Την ανασύσταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Αϊτής ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μισέλ Μαρτελί, αναφέροντας ότι με το χθεσινό προεδρικό διάταγμα δίνεται η εντολή σχηματισμού «ανεξάρτητης επιτροπής», που θα έχει στη διάθεσή της 40 μέρες για να προετοιμάσει το σχέδιο ανασύστασης. Ο στρατός της Αϊτής διαλύθηκε πριν 17 χρόνια κατά την πρώτη θητεία του Προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ εξαιτίας της δράσης του: Αιματηρά πραξικοπήματα, καταστολή, αθρόες παραβιάσεις δικαιωμάτων και δολοφονίες.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-- Την «ευθύνη» για την πετρελαιοκηλίδα μετά τη διαρροή πετρελαίου από το κοίτασμα που κατέχει ο αμερικανικός κολοσσός «Chevron» από κοινού με τη βραζιλιάνικη «Petrobras» και ιαπωνική κοινοπραξία στις ακτές της Βραζιλίας ανέλαβε η «Chevron» και δεσμεύτηκε να καθαρίσει πλήρως την περιοχή. Η πετρελαιοκηλίδα, μία από τις μεγαλύτερες που έχουν προκληθεί στη Βραζιλία, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ενώ η πρόσφατη καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού εγείρει ερωτηματικά όσον αφορά το εύρος της καταστροφής και την επιχείρηση «καθαρισμού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ