Κυριακή 27 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ποιοτικό χειμερινό ρεπερτόριο

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» στο Παιδικό Στέκι

www.thevipphotographers.com

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» στο Παιδικό Στέκι
Οι καιροί είναι σίγουρα δύσκολοι και ένα από τα πρώτα πράγματα που μειώνει ο άνθρωπος είναι η ψυχαγωγία του. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν - στερούμενοι άλλα - να πηγαίνουν στο θέατρο. Πολλά θέατρα έχουν μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων τους ώστε να διευκολύνουν τους θεατές. Ενα από τα θέατρα που μείωσε σημαντικά τις τιμές του είναι το Εθνικό Θέατρο, που καθιέρωσε γενική είσοδο 10 ευρώ για παιδιά και ενήλικες στην Παιδική Σκηνή. Επέκτεινε τη μειωμένη τιμή των 13 ευρώ, που ίσχυε κάθε Πέμπτη, και στις απογευματινές παραστάσεις της Τετάρτης. Διατηρεί το Μήνα Θεάτρου για νέους με είσοδο 10 ευρώ. Μείωσε τις τιμές στη Νέα και στην Κεντρική Σκηνή. Διατηρεί τις ειδικές τιμές για φοιτητές, ανέργους, πολύτεκνους κ.ά. Παράλληλα, συνεχίζεται η διάθεση των συνδρομητικών καρτών, με επιπλέον μειωμένες τιμές: «Φίλοι του Εθνικού Θεάτρου» 1.000 ευρώ. «Συνολική συνδρομή» 155 ευρώ. Για 7 παραστάσεις 110 ευρώ. Για 5 παραστάσεις 80 ευρώ. Συνολική φοιτητική συνδρομή 110 ευρώ. Φοιτητική για 7 παραστάσεις 80 ευρώ. Φοιτητική για 5 παραστάσεις 60 ευρώ. Τηλέφωνα ταμείων: 210 2588173, 2105288170-1, 210.3305074.

Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο στην Κεντρική Σκηνή

«Ο Περικλής, ο πρίγκιπας της Τύρου», ένα από τα πιο δημοφιλή στην ελισαβετιανή εποχή, έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά, στο Εθνικό Θέατρο (Κεντρική Σκηνή). Μετάφραση Διονύσης Καψάλης. Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς. Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη. Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Γλάστρας, Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Κοτανίδης, Χρήστος Λούλης, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Πιατάς, Μαρία Σκουλά, Λυδία Φωτοπούλου, Μηνάς Χατζησάββας.

«Ο Βασιλικός»
«Ο Βασιλικός»
Οι θυελλώδεις περιπέτειες του Περικλή, που εγκαταλείπει το βασίλειό του για να αποφύγει την οργή του βασιλιά Αντίοχου, χάνει τη γυναίκα και την κόρη του και ενώνεται και πάλι μαζί τους, αναπάντεχα, σε ένα εντυπωσιακό θέαμα, που «ταξιδεύει» σε όλη τη Μεσόγειο και διασχίζει μαγικά το χρόνο. Η παράσταση θα συμμετάσχει τον Απρίλιο του 2012 στο Globeto Globe Festival, στο Λονδίνο στο οποίο θα παρουσιαστεί το σύνολο των έργων του Σαίξπηρ, το καθένα σε διαφορετική γλώσσα.

Επιθυμώντας να δημιουργήσει οικογένεια κι ένα δυνατό κράτος, ο Περικλής, πρίγκιπας της Τύρου, έπειτα από περιπλανήσεις και ναυάγια σε στεριά και θάλασσα, παντρεύεται στο βασίλειο της Πεντάπολης, τη Θαΐσα. Καρπός του γάμου τους μια κόρη, η Μαρίνα, και μοιραία συνέπεια του τοκετού ο θάνατος της μητέρας. Η κοπέλα μεγαλώνει μακριά από τον πατέρα και καταλήγει, με τη βία, σε ένα πορνείο, στη Μυτιλήνη. Η έμφυτη αθωότητά της θα την προστατεύσει από τους πελάτες, μέχρις ότου πατέρας και κόρη ξανασυναντηθούν. Η μοίρα θα τους φέρει τελικά κοντά στη Θαΐσα, που από θαύμα έχει σωθεί και υπηρετεί στο ναό της Αρτέμιδος, στην Εφεσο. Ετσι η οικογένεια του Περικλή, όπως και το κράτος του, ξαναγεννιούνται από τις στάχτες.

Με το «σημαντικότατο» - κατά τον Αγγελο Τερζάκη - έργο του Αντώνιου Μάτεσι «Βασιλικός», σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, ανοίγει σήμερα, η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Σκηνικά Γιώργου Πάτσα, μουσική Γιάννη Αναστασόπουλου. Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Κατερίνα Χέλμη, Μίνα Αδαμάκη, Μιχάλης Μητρούσης, Πάνος Σκουρολιάκος, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιώργος Βελέντζας, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιωργής Τσαμπουράκης, Νικόλας Παπαγιάννης, Θανάσης Δήμου, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Λευτέρης Πολυχρόνης κ.ά. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γεωργία Καλλέργη (κρουστά), Βασίλης Παπαγεωργίου (κιθάρα), Γιωργής Τσουρής (κλαρινέτο).

«Ο Περικλής, ο πρίγκιπας της Τύρου»
«Ο Περικλής, ο πρίγκιπας της Τύρου»
Γραμμένο το 1830, το έργο εμπνέεται από τα μεγάλα επαναστατικά κινήματα της εποχής και συνοψίζει τις θέσεις του Διαφωτισμού, αναπλάθοντας πειστικά τα ήθη της ενετοκρατούμενης Ζακύνθου. Ο συγγραφέας απαλύνει τη δραματική ένταση της πλοκής, εντάσσοντας σ' αυτήν με μαεστρία κωμικά επεισόδια και ζακυνθινές μελωδίες. Η καταδίκη των προκαταλήψεων και το όραμα για μια δικαιότερη κοινωνία αποτελούν τα κεντρικά θέματα του έργου, που δίκαια χαρακτηρίζεται ο «θεμέλιος λίθος» του νέου ελληνικού θεάτρου.

Ο αυταρχικός ευπατρίδης Δάρειος Ρονκάλας αρνείται πεισματικά να παντρευτεί η κόρη του, Γαρουφαλιά, τον αγαπημένο της, γιατί είναι κοινωνικά κατώτερος. Αγνοώντας ότι η Γαρουφαλιά είναι ήδη έγκυος, αποφασίζει να την κλείσει σε μοναστήρι, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να επιβάλει την εξουσία του με αθέμιτο και βίαιο τρόπο, επικαλούμενος παλιές συντηρητικές κοινωνικές αντιλήψεις. Το αδιέξοδο θα ξεπεραστεί με τη συμβολή του Δραγανίγου, του μοναχογιού του Ρονκάλα, που εκφράζει το επαναστατικό πνεύμα και την ορμή των νέων ανθρώπων και συγκρούεται με τις παρωχημένες ιδέες της παλαιότερης γενιάς.

Νέα Σκηνή και Παιδικό Στέκι

«Ο κόκκινος βράχος» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, παρουσιάζεται στη Νέα Σκηνή-Νίκος Κούρκουλος. Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον της ζακυνθινής υπαίθρου, διαδραματίζεται μια συγκλονιστική ιστορία έρωτα, πάθους και προδοσίας. Ο ερχομός του εξαδέλφου της από την Αθήνα, στον Κόκκινο Βράχο για λίγες μέρες ξεγνοιασιάς, θα μετατρέψει την Φωτεινή από κοριτσάκι σε γυναίκα. Ο έρωτας θα προσκρούσει σε απαγορευτικές κοινωνικές συμβάσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, το 1908, μεταπλάθει σε θεατρικό έργο μια από τις πιο δημοφιλείς νουβέλες του, τον «Κόκκινο Βράχο», με τίτλο «Φωτεινή Σάντρη», που παρουσίασε για πρώτη φορά (11/8/1908) ο θίασος Κυβέλης, γνώρισε τεράστια επιτυχία και παραμένει ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ξενόπουλου. Η Ρούλα Πατεράκη ξαναδιαβάζει σήμερα τον «Κόκκινο Βράχο», το θεατρικό «Φωτεινή Σάντρη» και την αυτοβιογραφία του συγγραφέα, «Η ζωή μου σαν μυθιστόρημα», και συνθέτει μια δική της εκδοχή της παράξενης και συνάμα συναρπαστικής ερωτικής ιστορίας.

Σκηνική προσαρμογή: Ρούλα Πατεράκη - Ακις Βλουτής. Σκηνοθεσία Ρ. Πατεράκη. Σκηνικά: Εύα Νάθενα. Κοστούμια: Αγγελος Μέντης. Μουσική: Νίκος Πλάτανος. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Παίζουν: Θανάσης Ευθυμιάδης, Γιούλικα Σκαφιδά, Θέμις Μπαζάκα, Θέμης Πάνου, Ιωάννα Παππά, Κοσμάς Φοντούκης, Δημήτρης Μοθωναίος, Αμαλία Τσεκούρα, Αργύρης Πανταζάρας.

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» της Αλκης Ζέη παρουσιάζεται στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου. Δραματοποίηση: Σάββας Κυριακίδης - Τάκης Τζαμαργιάς. Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς. Παίζουν: Εφη Γούση, Γιάννης Διαμαντής, Ανδρέας Κοντόπουλος, Κωστής Κορωναίος, Αννίτα Κούλη, κ.ά.

Είναι 27 Οκτωβρίου 1940. Ο εννιάχρονος Πέτρος είναι λυπημένος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Η αδερφή του, Αντιγόνη, του δίνει ένα κουτί για να το θάψει. Δεν προλαβαίνει, όμως. Ξημερώνει 28η Οκτωβρίου και τον Πέτρο ξυπνούν οι σειρήνες του πολέμου. Η ζωή του ανατρέπεται. Το σχολείο κλείνει, ο θείος Αγγελος πάει στο μέτωπο, η μαμά του μετρά τα τρόφιμα... Ο Πέτρος ζει τη νίκη κατά των Ιταλών φασιστών, μετά την εισβολή των Γερμανών, την κατοχή και την πείνα. Με δυο φίλους του διαδηλώνει και γράφει συνθήματα στους τοίχους. Γνωρίζει τον αγωνιστή Αχιλλέα και την Δροσούλα και εντάσσεται κι αυτός στην Αντίσταση.

Τα παιδιά - θεατές παρακολουθούν αυτόν το μεγάλο και περιπετειώδη «περίπατο» του Πέτρου, που είναι γεμάτος συναισθήματα, βιώματα, γνώσεις, ιδέες, από τον Οκτώβριο του 1940 έως την απελευθέρωση της Αθήνας, τον Οκτώβριο του 1944, με τον Πέτρο στους δρόμους του αγώνα, «άντρα πια, δεκατριών χρονών»!

Η πορεία του Πέτρου, γεμάτη δυσκολίες, κινδύνους, αλλά και θαύματα στην Αθήνα της Κατοχής και της Αντίστασης, με την ορμή και την επινοητικότητα του εφήβου, θα συναρπάσει τους μικρούς θεατές, καθώς στη σκηνή ζωντανεύει ένα πολυαγαπημένο βιβλίο μικρών και μεγάλων. Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική: Δημήτρης Ζαβρός. Κίνηση: Αμάλια Μπένετ. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Βίντεο: Χρήστος Δήμας. Στίχοι τραγουδιών: Δημήτρης Ζαβρός, Νέβι Κανίνια.


Σ.Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2013-07-07 00:00:00.0)
Το θέατρο στους δήμους (2008-08-30 00:00:00.0)
Θέατρο στους δήμους (2005-08-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-07-31 00:00:00.0)
Οι πρεμιέρες συνεχίζονται (2001-12-11 00:00:00.0)
Φεστιβαλικά "βήματα" (1998-09-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ