Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
Ξάνθη της λαϊκής παράδοσης

Από τη μουσικοθεατρική παράσταση των πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων Ν. Ξάνθης «Μύθοι και πραγματικότητα - Η λύπη και η χαρά της ζωής»
Από τη μουσικοθεατρική παράσταση των πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων Ν. Ξάνθης «Μύθοι και πραγματικότητα - Η λύπη και η χαρά της ζωής»
Οσοι έχουν βρεθεί αποκριάτικες μέρες στην όμορφη Ξάνθη, έχουν ευφρανθεί με τους λαϊκούς «χυμούς» της θρακικής καρναβαλικής - και όχι μόνον - παράδοσης. Αλλιώτικο «κλίμα», εύφορο, ντόπιο. Τι κι αν για τους Αθηναίους πέφτει μακριά η Ξάνθη; Ας μάθουν τι μπορούν να απολαύσουν κάτοικοι και επισκέπτες της, στα πλαίσια των «Θρακικών Λαογραφικών Εορτών» και του 36ου Ξανθιώτικου Καρναβαλιού (10-25/2), που προγραμμάτισαν η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης και η οργανωτική επιτροπή φορέων της περιοχής. Οι εκδηλώσεις εγκαινιάστηκαν χτες από το Ιδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και την Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με θέμα «Χαρτογραφώντας την ελληνόφωνη πραγματικότητα: Λίβανος και Συρία», με ομιλήτρια την κοινωνιο-γλωσσολόγο Ρ. Τσοκαλίδου. Σήμερα (7μμ) στο Δημοτικό Αμφιθέατρο προβλέπεται συναυλία της νεανικής ορχήστρας του Κ. Παπαϊωάννου, με παραδοσιακά, ρεμπέτικα και λαϊκά. Και ακολουθούν:

Αύριο (7μμ) στην Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ομιλίες του πανεπιστημιακού καθηγητή Δ. Ζαχαρόπουλου και του εκπαιδευτικού Ν. Κόκκα για «Τα πέτρινα γεφύρια της Θράκης». Στις 8μμ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο συναυλία της Χορωδίας Τραγουδιστών Θράκης. 13/2 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο (8μμ) η Βυζαντινή Χορωδία του ΚΑΠΗ και η Χορωδία Νέων Ξάνθης, με παραδοσιακή μουσική. 14/2 (7μμ) στην Ακαδημία Θρακικής Τέχνης ομιλία του πανεπιστημιακού Γ. Κέκκερη για τη «Θράκη στο διαδίκτυο» και στις 8μμ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή από τους «Καλλιτέχνες της πόλης μας». 15/2 στο Πνευματικό - Πολιτιστικό Κέντρο Ξάνθης βραδιά οργανωμένη από τοπικούς φορείς, με τους παραδοσιακούς μουσικούς «Λαλητάδες της Ροδόπης», παραδοσιακούς χορούς, παραδοσιακούς μεζέδες και το παραδοσιακό καρναβαλικό «Γαϊτανάκι». 16/2 (8.30μμ) στο Δημοτικό Αμφιθέατρο συναυλία του Σύρου Ζιάντ Ραγιάμπ, ο οποίος έχει συνεργαστεί με αρκετούς γνωστούς συνθέτες και τραγουδιστές. 17/2 ημέρα πλούσια σε καρναβαλίστικες εκδηλώσεις σ' όλη την πόλη από το πρωί ως το βράδυ και με συναυλία του Γιάννη Σπανού (8.15μμ) στο Δημοτικό Αμφιθέατρο. 18/2 (7μμ) πλούσιες εκδηλώσεις από το πρωί, με μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές, με «Κυνήγι του χαμένου θησαυρού», με θεατρική παράσταση από το Σύλλογο Ποντίων και στις 7μμ μεγάλη Παρέλαση Λαογραφίας και Είσοδο Θρακιώτη Καρνάβαλου. 19/2 - ημέρα με παραδοσιακούς Γιουγκοσλάβικους, Γεωργιανούς και Τσιγγάνικους χορούς με εθνικά συγκροτήματα (8.30μμ) στο Δημοτικό Αμφιθέατρο. 20/2 διάφορες εκδηλώσεις (μασκαράτα, παραδοσιακή μουσική, προβολή ταινίας και γλέντι με την Κ. Κούκα). 21, 23/2 (8.30μμ) στο Δημοτικό Αμφιθέατρο μουσικοθεατρική παράσταση πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων με τίτλο «Μύθοι και πραγματικότητα - Η λύπη και η χαρά της ζωής». 22, 24/2 συναυλία της δωδεκαμελούς μπάντας του Αχμαντού Τζαρ από τη Σιέρα Λεόνε και άλλες εκδηλώσεις φορέων. Και στις 25/2 η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση (έναρξη στις 2μμ) θα κλείσει τις ξανθιώτικες «απουκριές» στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, όπως το θέλει η παράδοση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ