Σάββατο 26 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Προκαλεί αξιώνοντας πολλαπλές ανατιμήσεις

Στα 91 εκατ. ευρώ τα κέρδη 9μήνου, μειωμένα κατά 82,5%

Αφορμή για επανάληψη των απαιτήσεων για νέες σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και επιδείνωση των κοστολογικών παραμέτρων που τα διαμορφώνουν, αποτέλεσε για τον επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβό η δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της, που εμφανίζουν κέρδη στο 9μηνο παρά τη σημαντική μείωσή τους και το γενικότερο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Βασικό στοιχείο είναι η διαμόρφωση των καθαρών κερδών σε 90,8 εκατ. ευρώ από 520,2 εκατ. ευρώ το πρώτο 9μηνο του 2010, μειωμένα κατά 82,5%.

Οι μεγαλομέτοχοι της ΔΕΗ, αλλά στο... βάθος και οι υποψήφιοι νέοι «συνέταιροι», αδιαφορούν για την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να πληρώνουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, ακόμη και χωρίς το χαράτσι του τέλους ακινήτων, προκαλούν και αξιώνουν επίσπευση του νέου, άδικου και σκληρού καθεστώτος στα τιμολόγια. Ωστόσο, η μείωση των κερδών της ΔΕΗ αναδεικνύεται σε ευκαιρία για την προαναγγελία νέων επιθέσεων και στα εργασιακά δικαιώματα. Ο επικεφαλής της δήλωσε ότι «δρομολογούνται και νέες δράσεις για επιπρόσθετη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας», παρότι μειώθηκε ήδη κατά 119,5 εκατ. ευρώ (-11,2%), σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2010!

Ο Α. Ζερβός χαρακτήρισε τη μείωση του περιθωρίου του λειτουργικού κέρδους (EBITDA) της επιχείρησης σε 18,9% από 27,4%, ως «μη διατηρήσιμη κατάσταση», επειδή τα τιμολόγια λιανικής δεν έχουν ακόμα συνδεθεί με τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς, κάτι που θα «γονατίσει» τα νοικοκυριά. Επιπρόσθετα, συνέδεσε τη «βιωσιμότητα» της ΔΕΗ με «σταθερούς και ορθολογικούς κανόνες λειτουργίας της αγοράς και τιμολόγησης των ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών». Που σημαίνει αυξήσεις στις αυξήσεις!

Μέσα στο Δεκέμβρη θα «κλείσει» και το νέο επενδυτικό σχέδιο, βάσει της περιορισμένης δυνατότητας χρηματοδότησης. Ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 4.203,6 εκατ. ευρώ από 4.467,6 εκατ. ευρώ (-5,9%). Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 138,4 εκατ. ευρώ έναντι 689,6 εκατ. ευρώ (-79,9%). Σημειώθηκε, επίσης, μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ και κάμψη στις καταναλώσεις όλων των κατηγοριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ