Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ενίσχυση των σωματείων, άρνηση των χαρατσιών

Η Γενική Συνέλευση της ΟΒΣΑ χάραξε τις νέες κατευθύνσεις της αγωνιστικής πορείας της

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση της ΟΒΣΑ
Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση της ΟΒΣΑ
Η ενίσχυση της δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων - μελών της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη. Βασιζόμενοι στη συσσωρευμένη εμπειρία των τελευταίων χρόνων, που βοήθησε σημαντικά τη δράση της ΟΒΣΑ, όταν τα προβλήματα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, οι αντιπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση κατέθεσαν σκέψεις, προβληματισμούς, ιδέες και προτάσεις, συμφωνώντας ότι η πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος των επαγγελματοβιοτεχνών εξαρτάται καθοριστικά από την ενδυνάμωση των σωματείων, τη διεύρυνσή τους, την ανάπτυξη της δράσης τους.

Σημαντικό πεδίο δράσης, που μπορεί ταυτόχρονα να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης, είναι και ο στόχος πάλης της Ομοσπονδίας, στο πλαίσιο και της δραστηριοποίησής της στην Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), ενάντια στα φορολογικά χαράτσια της κυβέρνησης. Στη Γενική Συνέλευση χαιρέτισαν εκπρόσωποι από την ΠΑΣΕΒΕ, την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και το Σωματείο Συνταξιούχων Αθήνας. Ειδική αναφορά έγινε στον πολυήμερο αγώνα των εργαζομένων της «Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο. Οι κάλπες για την ανάδειξη νέας διοίκησης θα στηθούν την Τετάρτη, 14 του Δεκέμβρη, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, στα γραφεία της ΟΒΣΑ (Πατούσα 3).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα των χαρατσιών μπήκε πρώτα απ' όλα στο πλαίσιο των διεκδικήσεων που πρότεινε η απερχόμενη διοίκηση για τη δράση της Ομοσπονδίας και των Σωματείων το επόμενο διάστημα. Στην εισήγηση που έκανε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ Π. Γαλανόπουλος, επισημάνθηκε: «Κανένας Επαγγελματοβιοτέχνης να μην πληρώσει τα φορολογικά χαράτσια. Αυτό να γίνει οργανωμένα και μέσα από το Σωματείο του. Χιλιάδες είναι αυτοί που δεν έχουν να πληρώσουν. Χιλιάδες είναι αυτοί που δεν θέλουν να πληρώσουν, γιατί αυτά είναι άδικα. Ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που και αν πληρώσουν το ρεύμα από ανάγκη, θα κόψουν από χίλια άλλα απαραίτητα των οικογενειών τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τελειωμό. Πολλοί συνάδελφοι, μας λένε ότι έτσι όπως πάμε θα μας πάρουν τη δουλειά και το σπίτι. Εδώ να διευκρινίσουμε τα εξής: Η θέση μας είναι ενταγμένη στη γενικότερη προσπάθεια για όρθωση εμποδίων στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική. Ανταποκρίνεται στο σύνθημά μας "κανένας μόνος του στην κρίση". Αρα χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα από τις δυνάμεις μας για να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα». Τέτοια μέτρα περιλαμβάνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υπηρεσίες της ΔΕΗ το επόμενο διάστημα από τα σωματεία, όπως και πρωτοβουλίες για στήριξη ΕΒΕ που απειλούνται με κόψιμο του ρεύματος, καθώς και για «να κινητοποιήσουμε κόσμο να ξεσηκωθεί η γειτονιά, η λαϊκή επιτροπή, να κινητοποιήσουμε όλους τους συναδέλφους, να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο το κόψιμο και να απαιτήσουμε την επανασύνδεση αν τελικά το ρεύμα κοπεί. Το Σωματείο, οι συνάδελφοι, οι γείτονες να εμποδίσουν τον υπάλληλο της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα, και αν συμβεί αυτό να το ξανασυνδέσουμε».

Η Συνέλευση καταπιάστηκε με πολλά από τα άμεσα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών, κατατέθηκε πλαίσιο διεκδικήσεων και προτάσεις για ημερίδες και καμπάνιες ενίσχυσης των Σωματείων, ενώ έγινε συζήτηση για την ανάγκη μιας άλλης πολιτικής και την ενίσχυση της συμμαχίας με ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ.

Για το συνδικαλιστικό κίνημα, τονίστηκε εισηγητικά, ότι: «Οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ κατά τη γνώμη μας, όχι μόνο δεν βοήθησαν αλλά αντίθετα με τη στάση τους, υποστήριξαν την πολιτική που ενισχύει τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους μεγαλοεισαγωγείς, τα πολυκαταστήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ