Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συντονισμένη κλιμάκωση των πιέσεων

ΓΕΝΕΥΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο. Μετά το μπαράζ επιβολής οικονομικών κυρώσεων από τον Αραβικό Σύνδεσμο, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Τουρκία, χτες, ήρθε η σειρά του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να υιοθετήσει μια ιδιαίτερα σκληρή απόφαση που καταδικάζει την «αυξανόμενη βία στη Συρία», που ζητά «την παραπομπή στη Δικαιοσύνη των μελών των δυνάμεων ασφαλείας που εμπλέκονται στην αιματηρή καταστολή, την αποφυλάκιση πολιτικών κρατουμένων» και ορίζει «ειδική επιτροπή έρευνας για τα τεκταινόμενα στη Συρία», τα οποία χαρακτηρίζει «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Καλεί επίσης για τη λήψη «επειγόντων μέτρων για την προστασία των αμάχων».

Την απόφαση ενέκριναν 37 από τα 47 μέλη του Συμβουλίου. Ρωσία, Κίνα, Κούβα και Εκουαδόρ καταψήφισαν και έξι άλλα μέλη απείχαν. Ο Ρώσος εκπρόσωπος, μάλιστα, υπογράμμισε το γεγονός ότι οι συριακές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες και με ένοπλες ομάδες, οι οποίες είναι ξεκάθαρο ότι λαμβάνουν εξοπλισμό και βοήθεια εκτός των συριακών συνόρων και υπενθύμισε ότι «περί προστασίας των αμάχων» είχαν ληφθεί αποφάσεις και στην περίπτωση της Λιβύης, που κατέληξαν σε επέμβαση.

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να προωθήσει στη Γενική Συνέλευση και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την πρώτη έκθεση «ανεξάρτητης επιτροπής» της Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για τα τεκταινόμενα στη Συρία, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της βδομάδας. Η έκθεση προσάπτει στις συριακές αρχές ακόμη και την κατηγορία της διάπραξης «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», βασιζόμενη σε δεκάδες μαρτυρίες που συνέλεξε εκτός Συρίας καθώς δεν έχει πραγματοποιήσει καμία έρευνα επί συριακού εδάφους. Παρά τις πιέσεις που εκφράστηκαν από ορισμένα μέλη, όπως Γαλλία, ΗΠΑ κ.λπ., εντούτοις, το Συμβούλιο δεν αποφάσισε την παραπομπή της Συρίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στο μεταξύ, μια πρώτη σοβαρή παρενέργεια των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Συρία είναι η χτεσινή ανακοίνωση της βρετανο-ολλανδικής εταιρείας Royal Dutch Shell, η οποία ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις πετρελαϊκές της επιχειρήσεις στη Συρία. Αντίθετα, η γαλλική Total ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει καθώς η συριακή εταιρεία με την οποία συνεργάζεται δε συμπεριλαμβάνεται ούτε στις νέες λίστες κυρώσεων των Βρυξελλών.

Προετοιμασίες;

Ενώ οι πιέσεις κλιμακώνονται, το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Ιντερφάξ» μετέδιδε ότι η Μόσχα, στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει από το 2007 με τη Συρία, παρέδωσε στη Δαμασκό μια πρώτη συστοιχία πυραύλων τύπου Lakhont (κάτι σαν Cruise) που προορίζονται για την αντιμετώπιση πλοίων, και επίκειται η παράδοση άλλων δύο συστοιχιών. Η συγκεκριμένη παράδοση όπλων έρχεται να συμπληρώσει την ανάλογη συστοιχιών S300 την περασμένη βδομάδα.

Κατά τα άλλα, νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε διάφορες συριακές πόλεις, ενώ πυρά αναφέρθηκαν κοντά στα σύνορα με το Λίβανο. Πηγές που υποστηρίζουν ότι εκφράζουν τον λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό», ο οποίος δηλώνει ότι αποτελείται από λιποτάκτες, διατείνονταν ότι έπληξαν κτίριο των μυστικών υπηρεσιών στο Ιντλίμπ, σκοτώνοντας επτά στρατιώτες. Η πληροφορία δεν μπορούσε να διασταυρωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ