Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Διαμόρφωση κλίματος έντασης

Από την επίθεση στην πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη
Από την επίθεση στην πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην ιρανική πρωτεύουσα αναμένονταν αργά χτες βράδυ οι Ιρανοί διπλωμάτες που εγκατέλειψαν το Λονδίνο, νωρίτερα, στο πλαίσιο της 48ωρου προθεσμίας που έδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας την απέλασή τους την Τετάρτη. Ολοι οι Βρετανοί διπλωμάτες στην Τεχεράνη, με επικεφαλής τον πρέσβη Ντόμινικ Τσίλκοτ, έχουν, ήδη, εγκαταλείψει το Ιράν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Τσίλκοτ έριξε περαιτέρω λάδι στη φωτιά της έντασης, υποστηρίζοντας ότι «οι κινήσεις τους μέσα στο κτίριο (σ.σ. αναφέρεται στην εισβολή νεαρών στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη την περασμένη Τρίτη) δεν δείχνουν καμία αυθόρμητη κίνηση καθώς απέσπασαν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή, σε μια εμφανή προσπάθεια να ελέγξουν όλες τις επικοινωνίες της βρετανικής διπλωματικής αποστολής». Ο Μουχάμαντ Μουχαμαντιάν, εκπρόσωπος του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, δεν απάντησε στους ισχυρισμούς αυτούς και αρκέστηκε να συνταχθεί με τις δηλώσεις του προέδρου του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζάνι, παίρνοντας αποστάσεις από τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ. Ο Μουχαμαντιάν εξήρε τους εισβολείς και επέρριψε την ευθύνη, όπως και ο Λαριτζάνι, στη βρετανική πολιτική «εδώ και δεκαετίες», ενώ κατέστησε σαφές ότι όσοι απειλούν το Ιράν ή προσπαθούν να το εκφοβίσουν, θα το μετανιώσουν.

Ανάλογες αναφορές έγιναν και από τον ιεροκήρυκα Αχμάντ Κχαταμί, στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, χτες, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης προσευχής της Παρασκευής. Κατηγόρησε τον ΟΗΕ και την ΕΕ ότι «υιοθετώντας τη θέση της Βρετανίας και καταδικάζοντας τα γεγονότα στην βρετανική πρεσβεία, συνδέονται μαζί της με το ίδιο σάπιο σκοινί που στοχεύει στην ανατροπή της ισλαμικής δημοκρατίας».

Κυρώσεις και όχι μόνο

Ομόφωνα (με 100 ψήφους υπέρ και καμία κατά) ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία νέες κυρώσεις που, επί της ουσίας, στρέφονται ενάντια σε οποιοδήποτε ξένο χρηματοπιστωτικό όμιλο συνεργάζεται με την ιρανική κεντρική Τράπεζα. Η προεδρία Ομπάμα είχε ζητήσει από τη Γερουσία να μη βιαστεί να εγκρίνει το συγκεκριμένο μέτρο προκειμένου να μη φέρει «σε δύσκολη θέση ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ, που η Ουάσιγκτον θέλει σταδιακά να πείσει για την αναγκαιότητα κλιμάκωσης των πιέσεων σε βάρος του Ιράν».

Αντίθετα, προς έγκριση έχει αποστείλει η προεδρία Ομπάμα στο Κογκρέσο αίτημα για πώληση 600 βομβών μεγάλης ισχύος που είναι ικανές να διαπεράσουν οχυρώσεις ή να εκραγούν σε μεγάλο βάθος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βρίσκονται πολύ κοντά στο Ιράν. Το αίτημα πώλησης δικαιολογείται ως «μέσο αντιμετώπισης περιφερειακών απειλών». Το Κογκρέσο έχει περιθώριο, με βάση την αμερικανική νομοθεσία, να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα εντός 30 ημερών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλί Λαριτζανί (2011-12-04 00:00:00.0)
«Πυρά» και κινήσεις «καλής θέλησης» (2009-04-22 00:00:00.0)
Ανεβάζει «τόνους» ο Μπους (2007-01-30 00:00:00.0)
«Ενδιάμεση» πρόταση από την Τεχεράνη (2006-10-04 00:00:00.0)
Στη «ρότα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2006-05-10 00:00:00.0)
Εμπορικό "άνοιγμα" στο Ιράν εξετάζει η Ουάσιγκτον (1999-01-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ