Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΕΝΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
Κεντροαριστερή διαχειριστική λογική

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Εγκλωβισμένο στα διλήμματα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης είναι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος σε Κροατία και Σλοβενία, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή και στις δύο χώρες.

Στη Σλοβενία, νικητής των εκλογών αναδείχθηκε το κόμμα του δημοφιλούς δημάρχου της Λιουμπλιάνα κεντροαριστερού Ζόραν Γιάνκοβιτς το κόμμα του οποίου («Θετική Σλοβενία» που δημιουργήθηκε μόλις δύο μήνες πριν τις κάλπες...) συγκέντρωσε 28,53%. Δεύτερο ήρθε με μικρή διαφορά και ποσοστό 26,26% το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, που θεωρείτο φαβορί σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο «σοσιαλδημοκράτης» πρωθυπουργός της χώρας Μπορούτ Παχόρ, του οποίου η κυβέρνηση κατέρρευσε τον Σεπτέμβρη, πήρε μόλις 10,48% από το ποσοστό 30,5% που πήρε το 2008...

Στην Κροατία νικητής -σύμφωνα με το 70% καταμετρημένων ψήφων- ανεδείχθη ο κεντροαριστερός συνασπισμός «Κουκουρίκου» του σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Μιλάνοβιτς που φαίνεται πως καταλαμβάνει τις 78 από τις 151 έδρες της κροατικής Βουλής. Δεύτερο ήρθε το συντηρητικό κόμμα HDZ (που μονοπώλησε την εξουσία 16 από τα 20 χρόνια ανεξαρτησίας) της πρωθυπουργού Γιαντράκα Κόσορ παίρνοντας 48 έδρες. Ο συνασπισμός του Μιλάνοβιτς έχει ήδη υποσχεθεί σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας παρά την υψηλή ανεργία μην αποκλείοντας ακόμη και μία δανειακή συμφωνία με το ΔΝΤ πριν ή μετά την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ (τον Ιούλη του 2013).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ