Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εξωραϊσμός της ΝΑΤΟικής κατοχής

ΒΟΝΝΗ.--

Διεθνής Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες στη Βόννη, με τη συμμετοχή 100 αντιπροσωπειών, με θέμα το Αφγανιστάν και στόχο την προετοιμασία της επόμενης μέρας, που θα εξασφαλίσει τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και μετά το 2014 και την προαναγγελθείσα «αποχώρηση» των κατοχικών στρατευμάτων. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βερστεβέλε υποστήριξε ότι «στόχος είναι να προετοιμάσει το έδαφος για ένα ελεύθερο, ασφαλές και αναπτυσσόμενο Αφγανιστάν».

Εκ μέρους των ΗΠΑ, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δε θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, με πρόφαση τη δήθεν «υποστήριξη του αφγανικού λαού», ισχυριζόμενη ότι η «διεθνής κοινότητα έχει πολλά να χάσει εάν η χώρα γίνει ξανά πηγή τρομοκρατίας και αστάθειας». Η Χ. Κλίντον ανακοίνωσε την απελευθέρωση εκατομμυρίων δολαρίων για τα «αναπτυξιακά ταμεία του Αφγανιστάν». Ο εγκάθετος Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι υποστήριξε ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, μετά το 2014, αιτούμενος διαρκή στήριξη, προσβλέποντας στα κονδύλια του πολέμου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα χρειαστεί «βοήθεια» για τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα.

Αντιδράσεις προκάλεσε η απουσία του Πακιστάν, λόγω της επίθεσης αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στο έδαφος του που είχε σαν αποτέλεσμα 24 στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους. Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ εξέφρασε τη «λύπη» της για την απουσία του Πακιστάν, το οποίο έχει όπως είπε «κρίσιμο ρόλο να παίξει».

Στα συμπεράσματα της η διάσκεψη «δεσμεύθηκε» για την επιστροφή των προσφύγων στο Αφγανιστάν και «τη σταθερότητα και την ειρήνη» στην περιοχή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ