Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σημαντικές απώλειες για την κυβέρνηση

Εγκλωβισμός του λαού στη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος

ΜΟΣΧΑ. -- Η σημαντική μείωση του κυβερνητικού κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», κατά 15%, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές, η ανάδειξη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη 2η θέση με 19,19% και η αύξηση της αποχής κατά 3,5%, στην οποία καλούσε το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα (ΚΕΚΡ), που αυθαίρετα αποκλείστηκε από τις εκλογές, ήταν τα βασικά στοιχεία των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία την περασμένη Κυριακή. Η αποχή έφτασε το 40%, ενώ το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», στο οποίο ηγούνταν ο νυν πρόεδρος κι αυριανός πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, διατηρήθηκε στην 1η θέση, εξασφαλίζοντας το 49,34% των ψήφων (238 έδρες στη Δούμα των 450 εδρών, στις εκλογές του 2007 είχε το 64,3% και 315 έδρες), ωστόσο με πολλές καταγγελίες για νοθεία.

Στη 2η θέση το ΚΚΡΟ, με 19,19% και 92 έδρες (στις εκλογές του 2007 είχε το 11,5% και 38 έδρες). Ακολουθεί το κεντροαριστερό κόμμα «Δίκαιη Ρωσία», με ποσοστό 13,24% (στις εκλογές του 2007 είχε το 7,7%) και το εθνικιστικό «Φιλελεύθερο-δημοκρατικό κόμμα» συγκεντρώνει το 11,67% (στις εκλογές του 2007 είχε το 8,1%). Τα άλλα 3 κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές έμειναν μακριά από το εκλογικό όριο του 7%.

Αξιολογώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Ντ. Μεντβέντεφ διαπίστωσε πως η «Ενιαία Ρωσία» επάξια συμμετείχε στις εκλογές και πως το αποτέλεσμα αντανακλά τον πραγματικό πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων στη χώρα. Αναγνώρισε πως η πιο μεγάλη πολιτική δύναμη θα πρέπει στο μέλλον να συμφωνήσει σε πολλά ζητήματα με την αντιπολίτευση. Κατά τη γνώμη του Ρώσου Προέδρου, η Κρατική Δούμα «πρέπει να είναι λειτουργική».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος του ΚΚΡΟ, δήλωσε πως το ΚΚΡΟ είναι «έτοιμο για έναν εποικοδομητικό διάλογο με αυτούς που θα ήθελαν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση με δημοκρατικό και άξιο τρόπο».

Με ανακοίνωσή του το ΚΕΚΡ σημειώνει πως επρόκειτο για «εκλογές χωρίς επιλογές», καυτηριάζοντας το γεγονός πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετείχαν σ' αυτές στον ένα ή άλλο βαθμό και τρόπο στηρίζουν την κοινωνική συναίνεση κι όχι την ταξική πάλη. Επιπλέον σημειώνει το μεγάλο ποσοστό της αποχής.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ