Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΝΟ
Συστήνεται επιτροπή για την αλλαγή του καταστατικού

Μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων

Ενα πρώτο ρήγμα στις δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία πέτυχαν χτες οι ταξικές δυνάμεις στη διάρκεια του ετήσιου Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Η πλειοψηφία των αντιπροσώπων, κόντρα στις πιέσεις των δυνάμεων του συμβιβασμού, αποδέχτηκε την πρόταση που κατέθεσαν οι αντιπρόσωποι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για την εκλογή επιτροπής που θα αναλάβει να μελετήσει το αναχρονιστικό, χουντοβασιλικό καταστατικό της ΠΝΟ και σε τρεις μήνες θα καταθέσει την εισήγησή της στο Γενικό Συμβούλιο.

Η απόφαση αυτή, η οποία αντανακλά τη δυναμική των θέσεων και της δράσης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, πάρθηκε με 38 ψήφους υπέρ και 37 κατά από ένα «σώμα» του οποίου ο αριθμός των αντιπροσώπων του κάθε ναυτεργατικού σωματείου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το ένα δέκατο του συνόλου των αντιπροσώπων. Δηλαδή από 110 αντιπροσώπους που έχουν εκλέξει τα ναυτεργατικά σωματεία και θα έπρεπε να ήταν στην αίθουσα του ΟΛΠ - όπου έγινε το Συμβούλιο - ήταν 75. Η ΠΕΜΕΝ για παράδειγμα εκλέγει 26 αντιπροσώπους, όμως σύμφωνα με το καταστατικό, που επί δεκαετίες διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, της επιτρέπεται να στείλει στο Συμβούλιο 11! Χώρια ότι από τους αντιπροσώπους άλλοι ήταν εκλεγμένοι με την απλή αναλογική και άλλοι με το πλειοψηφικό.

Την πρόταση στο Γενικό Συμβούλιο, την οποία να σημειωθεί είχε απορρίψει η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, κατέθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου, τονίζοντας ότι στις σημερινές συνθήκες, κάτω από το βάρος της σφοδρής ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται και οι ναυτεργάτες από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους, είναι εγκληματικό για τους ναυτεργάτες να παραμένει αυτή η οργανωτική δομή στην ΠΝΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ