Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην επιτροπή εκπόνησης νέου συντάγματος οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», εφόσον αυτή δεν θα προκύψει 100% από το νέο Κοινοβούλιο αλλά μέρος ή και όλα τα μέλη της προκύψουν με άλλο τρόπο, π.χ. από διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, όπως προανήγγειλε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι λόγω και της αποχής μέρους του εκλογικού σώματος -κυρίως κινημάτων νεολαίας και πολιτικών δυνάμεων που στήριξαν τις διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ- το νέο Κοινοβούλιο δε θα είναι αντιπροσωπευτικό του αιγυπτιακού λαού. Στην πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών, οι ισλαμιστές (Αδελφοί Μουσουλμάνοι και Σαλαφιστές) συγκέντρωσαν την πλειοψηφία των εδρών.

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Τουλάχιστον 137.000 παιδιά στην Κόστα Ρίκα κατά κύριο λόγο, ηλικίας μεταξύ 12 και 14 ετών σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Χουάν Μανουέλ Κορδέρο, είναι εργαζόμενα και αντικείμενα εκμετάλλευσης. Κατά τον Κορδέρο, η πλειοψηφία αυτών ζουν σε αγροτικές περιοχές και σε εργασίες που σχετίζονται με τη γεωργία, την αλιεία και τις κατασκευές.

ΣΙΚΑΓΟ.-- Ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ καταδίκασε τον πρώην κυβερνήτη της πολιτείας του Ιλινόις, Ροντ Μπλαγκόγιεβιτς, σε 14 χρόνια φυλάκισης για διαφθορά. Στις κατηγορίες περιλαμβάνεται και απόπειρα εξαγοράς της Γερουσιαστικής έδρας του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-- Στον Παναμά επιστρέφει την Κυριακή, μετά την έγκριση της έκδοσης από γαλλικό Εφετείο, ο πρώην δικτάτορας της χώρας, Μανουέλ Νοριέγκα, προκειμένου να εκτίσει την ποινή των 20 χρόνων κάθειρξης που του έχει επιβληθεί (ερήμην) από το Ανώτατο Δικαστήριο της κεντροαμερικανικής χώρας.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.- Υπογράφεται σήμερα, στις Βρυξέλλες, η συνθήκη προσχώρησης της Κροατίας στη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά από έξι χρόνια ενταξιακών διαδικασιών ώστε από την 1η Ιούλη του 2013 η Κροατία να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Τη συμφωνία θα υπογράψουν ο Πρόεδρος και η πρωθυπουργός της χώρας, Ιβο Γιοσίποβιτς και Γιάντρανκα Κόσορ και εκ μέρους της ΕΕ οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών μελών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο και αργότερα διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πιθανά το Φλεβάρη του 2012.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αποσύρθηκε οριστικά η ποινή του θανάτου κατά του Αφροαμερικανού αγωνιστή και πρώην μέλους των Μαύρων Πανθήρων, Μουμία Αμπού Τζαμάλ, ο οποίος έχει καταδικαστεί πριν 30 χρόνια για την δολοφονία του αστυνομικού Ντάνιελ Φόκνερ στη Φιλαδέλφεια. Ο Μουμία θα εκτίσει πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης και συνεχίζει να διακηρύσσει την αθωότητά του.

ΤΕΓΚΟΥΑΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Ο πρώην σύμβουλος του διωχθέντος Προέδρου της Ονδούρας, Μανουέλ Σελάγια, για θέματα καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών και νυν βουλευτής του Χριστινοδημοκρατικού Κόμματος, Αλφρέντο Λανταβέρντε δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης από αγνώστους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ