Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δολοφονικό πλήγμα κατά διαδηλωτή

Νέα πρόκληση με ανέγερση κατοικιών στους εποικισμούς

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Εξαίρεση» χαρακτήρισε ο ισραηλινός στρατός το δολοφονικό πλήγμα που δέχτηκε από δακρυγόνο στο πρόσωπο ο Παλαιστίνιος διαδηλωτής Μουστάφα Ταμίμι από Ισραηλινό στρατιώτη σε διαδήλωση για το τείχος την Παρασκευή. Ο Ταμίμι πέθανε το Σάββατο το βράδυ ενώ κανείς δε θα είχε δώσει σημασία στις καταγγελίες για τις συνθήκες του σοβαρότατου τραυματισμού του, αν ο Ισραηλινός φιλειρηνιστής Χάιμ Σβάρτζενμπεργκ δε δημοσιοποιούσε τις φωτογραφίες που τράβηξε και απεικονίζουν το περιστατικό. Η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «B'tselem» διέψευσε τον ισραηλινό στρατό, τονίζοντας ότι είναι συνήθης αυτός ο τρόπος αντίδρασης εκ μέρους του.

Τα ήδη τεταμένα πνεύματα από τη δολοφονία Ταμίμι ήρθε να εντείνει η απόφαση των ισραηλινών αρχών να ανεγείρουν άλλα 40 νέα σπίτια στον εποικισμό Εφραίμ της Δ. Οχθης. Πρόκειται για την πολλοστή τέτοια απόφαση τους τελευταίους μήνες ενώ η παλαιστινιακή πλευρά θέτει το «πάγωμα» του εποικισμού ως προϋπόθεση της οποιασδήποτε αναθέρμανσης του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου.

Στο μεταξύ, αναστάτωση έχει προκαλέσει και ο διεκδικητής της υποψηφιότητας των Ρεπουμπλικάνων για την Προεδρία, Νιουτ Γκίνγκριτς, αποκαλώντας τους Παλαιστινίους «επινοημένο λαό» και «τρομοκράτες». Οι απόψεις του αυτές, εκτός των άλλων, στοχεύουν στη διασφάλιση της υποστήριξης των πιο ακραίων στοιχείων της εβραϊκής κοινότητας, των ΗΠΑ και των ισραηλινών συμφερόντων. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μίλησαν για «παραχάραξη της Ιστορίας». Εντονα αντέδρασε και ο Αραβικός Σύνδεσμος αλλά δυσφορία εξέφρασαν ακόμη και Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ