Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συγκεντρώσεις κατά της εκλογικής νοθείας

ΜΟΣΧΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Ρωσία καταγγέλλοντας παρατυπίες και νοθεία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη χώρα όπου αναδείχθηκε πρώτο κόμμα η «Ενιαία Ρωσία» του Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, με σημαντικές όμως απώλειες. Εκτός από τη μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, συγκεντρώσεις διεξήχθησαν και σε άλλες 40 ρωσικές πόλεις και σε 20 χώρες. Οι διαδηλωτές απαίτησαν την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, να επιτραπεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχουν στις εκλογές, να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Βλαντιμίρ Τούροφ και να ερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για νοθεία. Συγκέντρωση πραγματοποίησαν το Σάββατο και τα μέλη και οι οπαδοί του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας καταγγέλλοντας πως οι εκλογές ήταν παράνομες και άδικες, πως σε ορισμένες περιοχές υπήρξαν σημαντικά δείγματα νοθείας και δήλωσαν πως θα προσφύγουν στα δικαστήρια.

Χτες, μια άλλη μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το Κρεμλίνο από υποστηρικτές του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και του Προέδρου Μεντβέντεφ.

Τέλος, το βρετανικό «Economist» της Κυριακής ανάμεσα στα άλλα παρέθεσε έρευνα του «Pew Global Attitudes» σύμφωνα με την οποία το 60% των Ρώσων δηλώνει δυσαρεστημένο από τη κατάσταση στη χώρα, το 50% των ερωτηθέντων θεωρούν «ατυχία» που δεν υπάρχει πλέον η ΕΣΣΔ, ενώ ποσοστό κοντά στο 70% εκτιμά ότι οι αλλαγές από το 1991 (με τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την καπιταλιστική παλινόρθωση) δεν έχουν βοηθήσει τον μέσο Ρώσο πολίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ