Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται οι αντιθέσεις, κλιμακώνεται η ένταση

ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οξύνονται οι ενδο-ιμπεριαλιστικές διαφωνίες σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επανήλθε, χτες, για να καταστήσει σαφές ότι η Μόσχα «δεν θα υποστηρίξει επιπλέον κυρώσεις ή τελεσίγραφα προς τη συριακή ηγεσία» γιατί «η εμπειρία έχει αποδείξει ότι δεν βοηθούν». «Είναι ανήθικο, υποστήριξε ο Λαβρόφ, να καταγγέλλεις τη βία και να ζητάς τον τερματισμό της μόνο από τη μία πλευρά. Κανείς δε ζητά από την αντιπολίτευση και τους ενόπλους της να σταματήσουν επίσης τη βία και τις επιθέσεις». Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι οι ένοπλες αυτές ομάδες της αντιπολίτευσης «επιδιώκουν να προκαλέσουν ανθρωπιστική κρίση για να εκβιάσουν μια διεθνή επέμβαση» και ανέφερε ως παράδειγμα την πραγματοποίηση επιθέσεων κατά νοσοκομείων στη Χομς, όπως ισχυρίστηκε.

Οι δηλώσεις Λαβρόφ ήρθαν τη στιγμή που η Υπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, ενημέρωνε το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στη Συρία και υποστήριζε ότι με βάση τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει μέλη των υπηρεσιών της, οι νεκροί από τις ταραχές στη Συρία που άρχισαν στα μέσα Μάρτη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται μέλη δυνάμεων ασφαλείας, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός των απωλειών είναι πολύ μεγαλύτερος. Τα στοιχεία που παρουσίασε η Πιλάι αμφισβήτησε ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, κατηγορώντας την Αρμοστεία ότι «επιτρέπει να παραπληροφορείται από αμφισβητούμενες πηγές».

Στη συντονισμένη κλιμάκωση κατά της συριακής ηγεσίας συνέδραμε, χτες, και ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες κατέστειλε διά της βίας διαδηλώσεις εναντίον της πολιτικής του και προς βοήθειά του έσπευσαν στρατεύματα από τη Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σιώπησαν χωρίς ευαισθησίες, στην προκειμένη περίπτωση, «για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στο βασίλειο που είναι η έδρα του 6ου αμερικανικού στόλου. Ο βασιλιάς Χάμαντ μπιλ Ισα αλ Κχαλίφα υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση σε βάρος του «εκπαιδεύεται στη Συρία», αφήνοντας σαφείς αιχμές για συνεργασία Ιράν, Συρίας και της σιιτικής πλειοψηφίας στο Μπαχρέιν, που είναι στην αντιπολίτευση.

Κατά τα άλλα, εντός Συρίας, συνεχίστηκαν και χτες οι συγκρούσεις και οι ταραχές σε διάφορα σημεία της χώρας με τα περισσότερα θύματα να καταγράφονται, κατά τις αντικαθεστωτικές οργανώσεις, στις περιοχές Χάμα, Χομς, Ντεράα και Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, την οποία ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Πανέτα, χαρακτήρισε, χτες, «πολύτιμο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή τόσο για να μεταφέρει πληροφορίες όσο και για να ασκεί επιρροή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ