Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΤΡΟΪΚΑ
Στο στόχαστρο και η συρρίκνωση του μη μισθολογικού κόστους

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Στο στόχαστρο κυβέρνησης, κεφαλαίου και τρόικας εκτός από τους μισθούς και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή το κατώτερο μεροκάματο, έχει μπει και το περίφημο «μη μισθολογικό κόστος». Μάλιστα, η «συμφωνία» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που επιδιώκουν αποβλέπει στη συρρίκνωση του μη μισθολογικού κόστους, που για τη χώρα μας αφορά κυρίως στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Το κεφάλαιο θέλει πρωτίστως να απαλλαγεί από τις ασφαλιστικές εισφορές που υπολογίζονται ως ποσοστό στις αποδοχές των μισθωτών και όσον αφορά την εργοδοτική συμμετοχή, στην κύρια σύνταξη, κυμαίνονται από 13,3% έως 26%, για την επικουρική από 3% έως 9% για ασθένεια από 2% έως 12,5% και για το εφάπαξ από 1% έως 6,25%.

Ειδικότερα για το ΙΚΑ, στο οποίο ασφαλίζεται και η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, η εργοδοτική συμμετοχή ανέρχεται στο 13,3% για την κύρια σύνταξη, στο 3% για την επικουρική, στο 5,1% για την ασθένεια, ενώ στην περίπτωση των ΒΑΕ υπάρχει επασφάλιστρο 1,40%. Επιπλέον, εποφθαλμιούν και τις εισφορές σε φορείς όπως ο ΟΑΕΔ στον οποίο η συμμετοχή τους για την ανεργία και άλλες καλύψεις ανέρχεται στο 6,25%, στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) 0,75% και στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας στο 0,35%. Βέβαια, η «συμμετοχή» των εργοδοτών δε σημαίνει ότι πληρώνουν από το ταμείο τους αυτές τις εισφορές.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για απλήρωτο μισθό του εργαζόμενου, ο οποίος παρακρατείται από τον εργοδότη και καταβάλλεται στους ασφαλιστικούς οργανισμούς - όταν και αυτός καταβάλλεται. Ακριβώς αυτόν τον απλήρωτο μισθό που εμφανίζεται με τη μορφή των «εργοδοτικών εισφορών», οι βιομήχανοι, τραπεζίτες, μεγαλέμποροι θέλουν να τον παρακρατούν για τον εαυτό τους, αυξάνοντας και με αυτό τον τρόπο τα κέρδη τους.

Παρέμβαση του ΠΑΜΕ

Σχολιάζοντας τις νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις ενάντια στον 13ο και 14ο μισθό, στον κατώτερο μισθό αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Νέα αντεργατική επιδρομή με αιχμή τη δραστική μείωση των μισθών βρίσκεται σε εξέλιξη. Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. χέρι - χέρι με την τρόικα, για λογαριασμό των μονοπωλίων ετοιμάζουν να εφορμήσουν εναντίον της εργατικής τάξης για να καταργήσουν τον κατώτερο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, για να καταργήσουν το 13ο και 14ο μισθό, να μειώσουν τις ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές, να επιβάλουν καθολικά τις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Επιδιώκουν να μη δοθεί ακόμα και η αύξηση - ψίχουλο στην ΕΓΣΣΕ για το 2012.

Συγκυβέρνηση, τρόικα, ΕΕ και μεγάλο κεφάλαιο θέλουν σύγχρονους είλωτες για να θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Θέλουν εργάτες που θα δουλεύουν και θα πληρώνονται όσο θέλει η πλουτοκρατία.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι στόχος των μέτρων δεν είναι η αντιμετώπιση του χρέους, αλλά να ριχτούν στα τάρταρα οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Καλούμε τους εργαζόμενους να είναι έτοιμοι να απαντήσουν αγωνιστικά στο νέο σφαγιασμό των μισθών τους.

Να μην αποδεχτούν την παραμικρή μείωση στις αποδοχές τους. Ο εκβιασμός δεν έχει τελειωμό. Η μεγαλοεργοδοσία με μόνιμες απειλές τύπου «ή δουλεύεις με μειωμένο μισθό ή απολύεσαι» επιχειρεί να υποτάξει πλήρως τους εργαζόμενους στις ορέξεις της.

Πελώριες είναι οι ευθύνες και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, η οποία άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου με συμβάσεις που υπέγραψε, οι οποίες προβλέπουν μειώσεις μισθών. Η ΓΣΕΕ είναι συνένοχη, αφού στο όνομα της αποτροπής απολύσεων δηλώνει έτοιμη να συναινέσει σε μείωση μισθών.

Εδώ και τώρα χρειάζεται να υψωθεί στους χώρους δουλειάς και στις συνοικίες πανεργατικό - παλλαϊκό μέτωπο παρεμπόδισης και αντεπίθεσης. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με το ΠΑΜΕ. Καμιά αναμονή. Οργάνωση στα σωματεία. Αγώνας και ρήξη τώρα πριν είναι αργά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ