Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ
Κοροϊδεύουν τους αγρότες, μειώνουν την παραγωγή

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Από τις προχτεσινές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων
Από τις προχτεσινές κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων
Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη δημαγωγία και το λαϊκισμό σε βάρος της αγροτιάς από τους βουλευτές, υφυπουργούς και υπουργούς της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχεις ως εξής:

«

Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. επιτίθεται στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ υπουργοί και υφυπουργοί της, καθώς και βουλευτές αυτών των κομμάτων με δηλώσεις και σε διάφορες εκδηλώσεις προσπαθούν να πείσουν τους αγρότες για τις "καλύτερες μέρες" που έρχονται. Καταγγέλλουμε τη δημαγωγία και το λαϊκισμό τους, καθώς είναι οι ίδιοι βουλευτές, υφυπουργοί και υπουργοί που έχουν ψηφίσει τα βάρβαρα αντιλαϊκά και αντιαγροτικά μέτρα, είναι τα κόμματά τους που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές και διώχνουν από την παραγωγή χιλιάδες αγρότες.

Κοροϊδεύουν τους αγρότες και ρίχνουν "πυροτεχνήματα" όπως το τελευταίο για τη χορήγηση δημόσιας γης με φτηνό ενοίκιο σε νέους αγρότες και άνεργους. Εννοούν κυρίως βοσκότοπους, αλλά τα μέτρα τους στρέφονται ενάντια στην κτηνοτροφία, με συνεχή μείωση στην τιμή κυρίως του γάλατος, αλλά και του κρέατος και τεράστια αύξηση των ζωοτροφών, που αναγκάζουν τους κτηνοτρόφους να βγαίνουν αγωνιστικά στους δρόμους, όπως έγινε σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη.

Στη χώρα μας υπάρχουν ακαλλιέργητα περίπου 3 εκατ. στρέμματα γιατί δεν συμφέρει στους αγρότες να καλλιεργήσουν, αφού δεν παίρνουν εισόδημα. Συνεπώς το πρόβλημα δεν είναι αν θα δοθούν οι ελάχιστες δημόσιες εκτάσεις που υπάρχουν προς χρήση, αλλά ότι δεν υπάρχει κατώτερη εγγυημένη τιμή στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, δεν βγαίνει ικανοποιητικό εισόδημα, δεν υπάρχει καμιά προστασία στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, στην ασυδοσία των εμπόρων και εισαγωγέων που πλήττει τους αγρότες, αλλά και τη λαϊκή κατανάλωση.

Χτυπάνε το αγροτικό εισόδημα

Στα περισσότερα προϊόντα οι τιμές οι χαμηλές μέχρι και κάτω από το κόστος παραγωγής, υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες ή προϊόντα που έχουν δοθεί χωρίς οι παραγωγοί να πάρουν χρήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής, αλλά και ζωής εκτινάσσεται στα ύψη, η μικρομεσαία αγροτιά, όπως και τα άλλα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώσουν άδικα και δυσβάσταχτα χαράτσια, όπως του ΕΛΓΑ, χωρίς να ασφαλίζεται και να αποζημιώνεται ουσιαστικά η παραγωγή τους, αύξηση στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ, ενώ το 25% των αγροτών παραμένει ανασφάλιστο γιατί δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει. Το χαράτσι της ΔΕΗ, η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, που θα φέρει άγρια φορολόγηση ακόμη και των συνταξιούχων με τις εξευτελιστικές συντάξεις του ΟΓΑ, ενώ ήδη έχει αποφασιστεί αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος από 1/1/2012 που οι αγρότες θα πληρώσουν διπλά, και στα σπίτια και στο αγροτικό ρεύμα. Η επίθεση συνεχίζεται με τα χαράτσια για τις γεωτρήσεις, τη νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, την επίθεση στην δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία - Πρόνοια με τα 5ευρα στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και παράλληλη υποβάθμιση των υπηρεσιών στην ύπαιθρο.

Καλούνται οι αγρότες όπως και τα άλλα λαϊκά στρώματα να πληρώσουν την κρίση για την οποία δεν ευθύνονται και δεν δημιούργησαν, ώστε να αυγατίζει τα κέρδη της η πλουτοκρατία.

Μειώνουν την αγροτική παραγωγή

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους οργανωμένα και μαζικά να αρνηθούν να πληρώσουν τα χαράτσια γιατί θα ακολουθήσουν και άλλα χαράτσια και θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά, αν δεν υπάρξει οργανωμένη λαϊκή αντίδραση. Με συσπείρωση στους αγροτικούς συλλόγους στα χωριά, με λαϊκές επιτροπές που θα πρωτοστατήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση να εκφραστεί η αλληλεγγύη ώστε κανείς να μην πληρώσει και σε κανένα σπίτι να μην κοπεί το ρεύμα στα χωριά.

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ακροδεξιού ΛΑ.Ο.Σ. παίρνει αποφάσεις που θα πλήξουν τα λαϊκά εισοδήματα και τις λαϊκές κατακτήσεις για τα επόμενα 10-15 χρόνια, ξεπουλάνε τις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις όπως την "Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης", με απώτερο στόχο την ιδιωτικοποίηση της ίδιας της ΑΤΕ, στην οποία βρίσκεται υποθηκευμένη η συντριπτική πλειοψηφία αγροτών και συνεταιρισμών, διαλύουν την παραγωγική βάση της χώρας και την αναδιαρθρώνουν προς όφελος των μεγαλοαγροτών και των επιχειρηματιών, αλλάζοντας τη χρήση της γης όπως γίνεται με τα φωτοβολταϊκά.

Σε όλους τους τόνους μιλάνε για στήριξη του πρωτογενή τομέα και εννοούν την παράδοση της γης και της παραγωγής στους επιχειρηματίες και τους μεγαλοαγρότες, όπως ήδη συμβαίνει με την κτηνοτροφική παραγωγή, που συγκεντρώνεται στα χέρια των μεγαλοκτηνοτρόφων και επιχειρήσεων.

Προετοιμάζουν σχέδια για να κρατάνε οι αγρότες και κτηνοτρόφοι λογιστικά βιβλία, υποτίθεται ώστε να γίνουν επαγγελματίες αγρότες, αυτό πρακτικά σημαίνει κατάργηση της επιστροφής του ΦΠΑ, φόρο επιτηδεύματος, περαίωση, μεγαλύτερη φορολόγηση των αγροτών, και θα οδηγήσει χιλιάδες αγρότες έξω από την παραγωγή.

Η νέα ΚΑΠ 2014-2020, που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, θα μειώσει δραματικά το αγροτικό εισόδημα, με δραστική περικοπή των επιδοτήσεων, αποσύνδεσή τους από την παραγωγή. Προβλέπει 7% αναγκαστική αγρανάπαυση, που αποδείχνει ότι στόχος δεν είναι η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αλλά η μείωση της αγροτικής παραγωγής.

Υπάρχει λύση σε όφελος του λαού

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να αγωνιστούν μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, ώστε να αντισταθούν και να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική που βιώνουν.

Η Ελλάδα μπορεί να παράγει σχεδόν τα πάντα, να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του λαού της και τις απαραίτητες πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία, όμως η πολιτική της ΕΕ, η ΚΑΠ, οι πολιτικές των κομμάτων του ευρωμονόδρομου έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα εισαγωγής αγροτικών προϊόντων με το αρνητικό αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο να φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Υπάρχει λύση! Βρίσκεται στην κοινή δράση των λαϊκών στρωμάτων και των αγωνιστικών συσπειρώσεών τους, στη Λαϊκή Συμμαχία που θα οδηγήσει την πάλη ως την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και τάξης στην εξουσία, ώστε να οικοδομηθεί η Λαϊκή Εξουσία, με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και της γης, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, κάτω από τον εργατικό - λαϊκό έλεγχο.

Σε μια τέτοια εξουσία μπορούν να αναπτυχθούν οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας με μεγάλα κρατικά αγροκτήματα, καθετοποίηση της παραγωγής, παραγωγικούς συνεταιρισμούς της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήριξη από το κράτος σε μέσα - εφόδια, εγγειοβελτιωτικά έργα, επιστημονικό δυναμικό.

Προϋποθέτει, μαζικά, αγρότες και κτηνοτρόφοι να εγκαταλείψουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να γυρίσουν την πλάτη στα εκβιαστικά διλήμματα και τις ψεύτικες υποσχέσεις, να παλέψουν προβάλλοντας ταυτόχρονα την προοπτική που είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς, με μονομερή διαγραφή του χρέους και Λαϊκή Εξουσία.

Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς για τα δίκαια αιτήματά της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ