Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΝΟΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΓΗΣ
Φιέστα κοροϊδίας την Τρίτη στην Ξάνθη

Η ολέθρια πολιτική σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς δε διορθώνεται με εξαγγελίες και φιέστες ενοικίασης δημόσιας αγροτικής γης

Φιέστα κοροϊδίας των αγροτών για τη διανομή αγροτικής γης ετοιμάζεται να στήσει την ερχόμενη Τρίτη η κυβέρνηση στην Ξάνθη και το «πανηγύρι» θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε χτες πως θα γίνουν οι πρώτες συμβάσεις εκμίσθωσης που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και αφορούν 11 δικαιούχους, οι οποίοι μισθώνουν συνολικά 29 αγροτεμάχια έκτασης περίπου 180 στρεμμάτων και πως θα είναι και ο ίδιος εκεί. Δηλαδή, με έντεκα ολόκληρους αγρότες και 180 στρέμματα ξεκινάει το σόου εμπαιγμού και κοροϊδίας των αγροτών νέων και παλιών, των ανέργων και όλων όσων ελπίζουν ότι θα μπορούν να νοικιάσουν με πολύ φτηνό τίμημα αγροτική γη.

Ομως, η ολέθρια πολιτική των κυβερνώντων σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς δε διορθώνεται με εξαγγελίες και φιέστες ενοικίασης δημόσιας αγροτικής γης. Δεν πρόκειται, ουσιαστικά, να λυθεί κανένα πρόβλημα. Δεν πρόκειται να δοθεί έτσι προοπτική αγροτικής ανάπτυξης. Εξαιτίας της πολιτικής ΕΕ, της ΚΑΠ, του ΔΝΤ, του μνημονίου, η αγροτιά στενάζει και πετιέται εκτός αγροτικής παραγωγής, αφού οι τιμές παραγωγού κατρακυλούν, η παραγωγή μένει απούλητη και το κόστος παραγωγής όλο και αυξάνεται. Η πολιτική διανομής δημόσιας αγροτικής γης δε σημαίνει ότι εξασφαλίζει δουλειά και εισόδημα στους μικρούς και φτωχούς αγρότες, στους ακτήμονες και στους ανέργους. Δε σημαίνει ότι εξασφαλίζονται οι λαϊκές ανάγκες. Στη χώρα μας, υπάρχουν ακαλλιέργητα περίπου 3 εκατ. στρέμματα, γιατί δε συμφέρει στους αγρότες να καλλιεργήσουν, αφού δε βγάζουν βιώσιμο εισόδημα. Το πρόβλημα δεν είναι αν θα δοθούν κάποιες δημόσιες εκτάσεις που υπάρχουν προς χρήση, αλλά ότι δεν υπάρχει κατώτερη εγγυημένη τιμή στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, δε βγαίνει ικανοποιητικό εισόδημα, δεν υπάρχει καμιά προστασία στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και στην ασυδοσία των εμπόρων και εισαγωγέων που πλήττει τους αγροτοκτηνοτρόφους, αλλά και τη λαϊκή κατανάλωση.

Η ακολουθούμενη πολιτική της ΕΕ και των κυβερνώντων στόχο έχει να φτιαχτούν μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις που θα συγκεντρώσουν γη και επιδοτήσεις. Είναι σχεδιασμένη για να κερδοσκοπούν ασύστολα τα μονοπώλια. Η νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου θα μειώσει δραματικά το αγροτικό εισόδημα με δραστική περικοπή των επιδοτήσεων, ενώ η αποσύνδεσή τους από την παραγωγή και επιβολή 7% αναγκαστικής αγρανάπαυσης, αποδεικνύουν ότι στόχος δεν είναι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, αλλά η μείωση της αγροτικής παραγωγής. Η κυβέρνηση επιχειρεί να πουλήσει κάλπικη ελπίδα. Ομως, η πραγματική ελπίδα βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται σε μιαν άλλη αγροτική ανάπτυξη, ενάντια στα μονοπώλια, στους επιχειρηματικούς ομίλους και τους μεγαλοαγρότες. Ανάπτυξη που θα συμφέρει το λαό και θα υλοποιείται με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και λαϊκό έλεγχο και με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, θα στηρίζεται στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και στις κρατικές, καθετοποιημένες, αγροτικές παραγωγικές μονάδες, θα εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή δουλειά στους μικρομεσαίους αγρότες και θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών, ποιοτικών και υγιεινών τροφίμων, αλλά και πρώτων υλών στη μεταποιητική βιομηχανία. Με την αξιοποίηση της επιστήμης και της σύγχρονης τεχνολογίας και με την ολόπλευρη στήριξη του κράτους, θα αυξάνεται η παραγωγικότητα της γης. Προϋπόθεση, όμως, για όλα αυτά είναι η ανατροπή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος σε ριζικές αλλαγές, για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ