Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει συνεταιρισμούς μεγαλοαγροτών...

Και οι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ προχώρησαν χτες σε εκλογές - παρωδία για την ανάδειξη νέου ΔΣ

Λίγους μεγάλους συνεταιρισμούς θέλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οπως δήλωσε χτες, ο αριθμός των συνεταιρισμών θα πρέπει να είναι περίπου 500 με 700. Η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική που υλοποιεί και ο Κ. Σκανδαλίδης θέλει λίγους συνεταιρισμούς, λίγων μεγαλοαγροτών, στο πλαίσιο του σχεδιασμού των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Χτες έληξε η προθεσμία εγγραφής των συνεταιριστικών οργανώσεων στο Εθνικό Μητρώο των Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων (ΣΑΟ) σε εφαρμογή του νόμου 4015/2011 και δε δόθηκε παράταση. Οπως ανακοίνωσε ο Κ. Σκανδαλίδης, είχαν εγγραφεί 2.870 συνεταιριστικές οργανώσεις από τις οποίες ενεργές θεωρούνται 1.195. Οι μη ενεργές θα πρέπει να συγχωνευτούν με ενεργές οργανώσεις. Αλλά το θέμα είναι πως η ακολουθούμενη πολιτική, όπως φάνηκε και από τις χτεσινές δηλώσεις του Κ. Σκανδαλίδη, απαιτεί ακόμα πιο λίγες συνεταιριστικές οργανώσεις. Οσο για τις οργανώσεις που δε θα εγγραφούν στο μητρώο, θα πάψουν να υφίστανται μετά την 31η Μάρτη του 2012. Για την ιστορία αναφέρουμε πως η υφιστάμενη κατάσταση των συνεταιρισμών είναι:

  • 6.280 πρωτοβάθμιοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.
  • 114 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.
  • 9 Κεντρικές Συνεταιριστικές Ενώσεις.
  • 11 Κοινοπραξίες Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
  • 16 Συνεταιριστικές Εταιρείες.

Η ουσία όμως είναι πως ο ολέθριος νόμος για τους συνεταιρισμούς που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου, εφαρμόζεται τώρα από την κυβέρνηση Παπαδήμου και θα συνεχίζει να εφαρμόζεται από όποιο άλλο αστικό κυβερνητικό σχήμα προκύψει, θα έχει πολλαπλά αρνητικά αποτελέσματα για τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Ετσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα οι λιγοστοί νέοι «συνεταιρισμοί» που θα προκύψουν θα μεταβληθούν σε αποκλειστικό φέουδο των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Στους χαμένους θα είναι η πλειοψηφία των μικρών και φτωχών αγροτών που δε θα μπορούν να γίνουν μέλη στις νέες οργανώσεις, αφού δε θα μπορούν να καταβάλουν ούτε το αντίτιμο της «συνεταιριστικής μερίδας»...

Καρεκλοεκλογές...

Και ενώ γίνεται ό,τι γίνεται στους συνεταιρισμούς, οι καρεκλοκένταυροι της ΠΑΣΕΓΕΣ εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νόμο 4015/2011, βασικά για τις καρέκλες τους... Με βάση το νέο νόμο δόθηκε παράταση στη θητεία των διοικήσεων των συνεταιριστικών οργανώσεων μέχρι τέλος Ιούνη και μετά να γίνουν εκλογικές διαδικασίες με βάση το νέο σχήμα των συνεταιρισμών που θα προκύψει. Η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε όμως να κάνει εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στη Συνομοσπονδία με τους αντιπροσώπους που εκλέγησαν στις προηγούμενες εκλογές! Ετσι χτες έγιναν εκλογές - παρωδία για την ανάδειξη νέας διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ. Οι πρασινογάλαζοι διοικούντες της ΠΑΣΕΓΕΣ δε διαφωνούν με την καταστροφική ουσία του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς. Δεν κάνουν καμία αντίσταση. Τους ενδιαφέρουν μόνο οι καρέκλες τους. Και στην πράξη τάσσονται ενάντια στους αγώνες της αγροτιάς και συμφωνούν απόλυτα στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική που εξαφανίζει συνεταιρισμούς και μικρομεσαίους αγρότες και οι ίδιοι είναι εκφραστές της πολιτικής που θέλει λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες - μεγαλοαγρότες. Μπρος στην υπάρχουσα κατάσταση οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και συνεταιριστικοί υπάλληλοι επιβάλλεται να βάλουν κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και να συντονίσουν τη δράση και τον αγώνα τους για την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ