Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ
Η ιδιωτικοποίηση ξεκινά από τους σταθμούς εξυπηρέτησης

Στην ιδιωτικοποίηση και του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού στην οποία πλέον λειτουργούν πέντε σταθμοί είσπραξης διοδίων, προχωρά ακάθεκτη η κυβέρνηση, παρότι την κατασκευή της χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός με πάνω από 6,5 δισ. ευρώ, ενώ ήδη το μεγάλο ξεπούλημα έχει ξεκινήσει από την παραχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο μιας σειράς νέων Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) που θα λειτουργούν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, με διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι ιδιώτες θα αναλάβουν την κατασκευή και λειτουργία των ΣΕΑ με σύμβαση παραχώρησης που θα έχει διάρκεια 30 χρόνια! Σύμφωνα με τα περιγραφόμενα τεχνικά χαρακτηριστικά του διαγωνισμού, η μελέτη και η κατασκευή των σταθμών εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα 18 μηνών. Η χρηματοδότηση των υποδομών και των υπηρεσιών πρόκειται να γίνει από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο, ο οποίος, ταυτόχρονα, θα καταβάλει ποσοστό από τον κύκλο εργασιών στην αναθέτουσα αρχή, δηλαδή στην «Εγνατία Οδός ΑΕ», ή οποιαδήποτε, βέβαια, τη διαδεχτεί μετά την ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητόδρομου που προγραμματίζεται.

Η προθεσμία, για το σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η «Εγνατία Οδός ΑΕ», εξέπνευσε πριν από λίγες μέρες και σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές εταιρείες - κυρίως κατασκευαστικές και πετρελαιοειδών - έδειξαν το ενδιαφέρον τους, καθώς προσβλέπουν σε μεγάλη κερδοφορία. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:

  • Για τον αριστερό ΣΕΑ στη θέση Περιστέρι, καθώς και τους αμφίπλευρους στη θέση Ταξιάρχης (σ.σ. δίδεται επίσης δικαίωμα προαίρεσης για την ανάθεση στον ίδιο ανάδοχο και του δεξιού ΣΕΑ στο Περιστέρι), υπήρξε προσφορά από την ΑΕΓΕΚ.
  • Η ίδια κατασκευαστική εταιρεία κατέθεσε πρόταση, επίσης, για τον αριστερό ΣΕΑ Σιάτιστας και για το δεξιό Πολυμύλου.
  • Για τον αριστερό της Νέας Καρβάλης προσφορά κατατέθηκε από την εταιρεία «Ιόνιος».
  • Για το ΣΕΑ Ωραιοκάστρου υπήρξαν δύο οικονομικές προσφορές, από την κοινοπραξία «Ακτωρ - Avin Oil» η μία και την εταιρεία «Ιόνιος» η άλλη.

Μέσα στις επόμενες μέρες και αφού ολοκληρωθεί η εξέταση των δικαιολογητικών και το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών, τα «φιλέτα» αυτά του συγκεκριμένου αυτοκινητόδρομου θα παραδοθούν στους ιδιώτες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ