Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ «ΗΛΙΟΣ» ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΤΟ 2005
«Αθώοι» οι κατηγορούμενοι της αεροπορικής εταιρείας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Αθώοι» κατά πλειοψηφία κρίθηκαν οι πέντε κατηγορούμενοι της αεροπορικής εταιρείας «Ηλιος», για τη συντριβή του αεροσκάφους στις 14 Αυγούστου 2005, στο Γραμματικό, Αττικής, που στοίχισε τη ζωή σε 121 ανθρώπους. Η αεροπορική τραγωδία, που ήρθε σαν αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της «απελευθέρωσης», των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών, έφερε στο φως σειρά παραλείψεων και στοιχείων που έδειχναν ελλιπείς ελέγχους και προσπάθεια κάλυψης των προβλημάτων που παρουσίαζαν τα αεροσκάφη της εταιρείας, στο όνομα του κέρδους.

Παρ' όλα αυτά, η απόφαση από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, που ανακοινώθηκε υπό τις έντονες διαμαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων, απάλλαξε τους κατηγορούμενους μεταξύ των οποίων είναι ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της «Ηλιος» Ανδρέας Δράκος, η εταιρεία A Jet Aviation, πρώην «Ηλιος» που τελεί υπό εκκαθάριση μέσω του Επίσημου Παραλήπτη, ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ηλιος» Δημήτρης Πανταζής, ο Διευθυντής Πτητικών Γιώργος Κικκίδης και ο Βούλγαρος αρχιπιλότος της εταιρείας Γιάνκο Στοϊμένοφ, κηρύσσοντάς τους αθώους.

Υπέρ της αθώωσης των κατηγορουμένων, που αντιμετώπιζαν συνολικά 1.190 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου εξ αμελείας, τάχθηκαν ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, Χάρης Σολομωνίδης και ο Επαρχιακός Δικαστής Νίκος Γιαπανάς. Διαφώνησε ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής Νικόλας Σάντης. Οπως ανακοινώθηκε από τον Χ. Σολωμονίδη το κατηγορητήριο «είναι ατεκμηρίωτο, αφού δεν υπάρχει μαρτυρία, η οποία να τους συνδέει με την τραγωδία». Οι δικαστές στήριξαν την απόφασή τους σε αντίστοιχα δεδικασμένα, προκειμένου να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους ότι η κατηγορουμένη εταιρεία ή/ και τα υπόλοιπα κατηγορούμενα πρόσωπα «δεν παρέλειψαν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, που λογικά απαιτούνταν από αυτούς».

Εντονη ήταν η αντίδραση των συγγενών, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής που έχουν συστήσει, Νικόλα Γιασουμή να καταγγέλλει ότι δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μία έρευνα στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για την «Ηλιος». Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης δήλωσε ότι η Νομική Υπηρεσία θα μελετήσει την απόφαση του Κακουργιοδικείου και θα εξετάσει κατά πόσο θα ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της έφεσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ