Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα

Οξύνεται ο ανταγωνισμός με τις ανερχόμενες οικονομίες

Τις ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, που επιταχύνονται σε συνθήκες κρίσης, επιβεβαιώνει το «Κέντρο για οικονομικές και επιχειρηματικές έρευνες» (CEBR) του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο, η Βραζιλία αποτελεί πλέον την έκτη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία, προσπερνώντας τη Μεγ. Βρετανία, η οποία κατέχει την έβδομη θέση. Το CEBR εκτιμά ότι μέχρι το 2016 η Βραζιλία θα έχει υποσκελίσει και τη Γαλλία, κατακτώντας την πέμπτη θέση παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Γερμανία.

Στο μεταξύ, τη βαθιά κρίση και τις δυσκολίες των αστών να τη διαχειριστούν, έδειξε ξανά η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προειδοποίησε ότι «η παγκόσμια οικονομία είναι σε μία επικίνδυνη κατάσταση» και κάλεσε τους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ «να μιλούν με μία φωνή και να ανακοινώσουν ένα απλό και λεπτομερές χρονοδιάγραμμα. Οι επενδυτές το περιμένουν».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), η οικονομία θα παραμείνει σε κρίση κατά το 2012, ενώ η κατάσταση θα επιδεινωθεί εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και των δυσμενών προοπτικών. Στο πλαίσιο αυτό, το IIF εκτιμά ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου 2012, καθώς τον Μάρτη ακολουθούν μεγάλες αποπληρωμές ομολόγων. Για την Ευρωζώνη, προειδοποίησε ότι το 2012 είτε θα είναι έτος σύγκλισης ή έτος διάσπασης, σημειώνοντας ότι όλα θα κριθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2012, παράλληλα, δηλαδή, με την εφαρμογή ή όχι της απόφασης της τελευταίας συνόδου κορυφής.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο υπεύθυνος οικονομικών αναλύσεων της «Deutsche Bank», Τόμας Μάγιερ, δήλωσε ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού», σημειώνοντας ότι «υπάρχει κίνδυνος μετά τις εκλογές του 2012 να προκύψει μια κυβέρνηση που δεν θα θέλει ή δεν θα μπορεί να προχωρήσει στα προγράμματα περικοπών και τότε θα ανασταλούν τα προγράμματα βοήθειας, η Ελλάδα θα πρέπει να τυπώσει δικό της νόμισμα για να πληρώσει τους λογαριασμούς. Αυτό το νόμισμα μπορεί να λέγεται δραχμή ή κάτι άλλο». Παράλληλα, δήλωσε ότι η τύχη του ευρώ θα κριθεί την επόμενη χρονιά στην Ιταλία, η οποία στις αρχές του 2012 θα έλθει αντιμέτωπη με μια βαθιά κρίση.

Παράλληλα, η «Wall Street Journal» υποστηρίζει ότι τουλάχιστον δύο τράπεζες παγκόσμιας εμβέλειας, τις οποίες δεν κατονομάζει, αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση εφεδρικών τεχνολογικών συστημάτων ώστε να μπορούν να διαχειριστούν συναλλαγές σε παλιά νομίσματα όπως η δραχμή, το εσκούδο και η λιρέτα. Οπως αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel» δεν είναι μόνο τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ετοιμάζονται για «παν ενδεχόμενο», καθώς ακόμη και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει εξετάσει διάφορα σενάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ