Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Να πρωταγωνιστήσει ο λαός

Οι διαδοχικές συναντήσεις του Λ. Παπαδήμου με τους εταίρους της τρικομματικής συγκυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία για εκλογές στις 19 Φλεβάρη ήταν μύθος. Η μόνη δέσμευση που έχουν αναλάβει ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. είναι να εφαρμόσουν μέχρι κεραίας τα μέτρα που απαιτεί η ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας, είτε αυτά περιέχονται στα μνημόνια που έχουν ψηφιστεί έως τώρα, είτε θα συμπεριληφθούν στις επόμενες αντιδραστικές συμφωνίες με την τρόικα. Για του λόγου το αληθές, στις δηλώσεις τους μετά τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, οι αρχηγοί των κομμάτων που απαρτίζουν τη συγκυβέρνηση ανέδειξαν την ανάγκη να πάρει όλο το χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της.

Ποιο, όμως, είναι αυτό το έργο; Η δρομολόγηση όσων συμφωνήθηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και προβλέπουν την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, για να σωθεί το κεφάλαιο και να θωρακιστούν το ευρώ και η ΕΕ από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση. Πώς θα γίνει αυτό; Με νέα δυσβάσταχτα μέτρα σε βάρος του λαού, προκειμένου τα μονοπώλια από τη μια να «ρεφάρουν» τη χασούρα από την ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου και από την άλλη να διασφαλίσουν ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για την αναπαραγωγή των κερδών τους την περίοδο μετά την κρίση. Αυτή είναι η στρατηγική γραμμή της συγκυβέρνησης και σ' αυτή ταυτίζονται το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Αυτή η στρατηγική είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Την υπηρέτησαν πιστά όλα τα προηγούμενα χρόνια και το ίδιο θα κάνουν απ' όποιο πόστο τους αναθέσει το αστικό σύστημα. Τα μέτρα που διαβουλεύονται τώρα με την τρόικα θα είναι το ευαγγέλιο οποιασδήποτε αστικής κυβέρνησης κι αν προκύψει από τις επόμενες εκλογές, αν ο λαός τους αφήσει σε χλωρό κλαρί. Καμιά «καλύτερη διαπραγμάτευση» δεν πρόκειται να κάνει η ΝΔ, καμιά καλύτερη διαχείριση δεν πρόκειται να κάνει ο ΛΑ.Ο.Σ., καμιά διαφορετική πολιτική δεν πρόκειται να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ. Πασχίζουν από κοινού να διασώσουν το κεφάλαιο και την εξουσία του και αποφασίζουν μόνιμα μέτρα που πτωχεύουν τους εργαζόμενους και το λαό, τους κάνουν ακόμα πιο φτηνούς για τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να υποκύψει στους εκβιασμούς και την κοροϊδία τους, που συνδέεται και με την ημερομηνία των εκλογών. Με τη συμμαχία και την πάλη του να τους δυσκολέψει ακόμα περισσότερο, να πρωταγωνιστήσει αυτός στις εξελίξεις. Κάθε προσπάθεια των αστικών κομμάτων να ελιχθούν απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια πρέπει να πέφτει στο κενό. Το ίδιο ισχύει και με την προσπάθεια των οπορτουνιστών, με αιχμή την κάλπη, να ενισχύσουν την αυταπάτη μιας δήθεν καλύτερης αστικής διαχείρισης, με δήθεν «ριζοσπαστικές» κυβερνήσεις. Συμφέρον για το λαό είναι να αξιοποιήσει τις εκλογές στην οργανωμένη πάλη του για να εμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, για ανατροπή της πολιτικής τους. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να αλλάξουν σε όλα τα επίπεδα οι συσχετισμοί υπέρ του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος. Να μεγαλώσουν τα ρήγματα στο αστικό σύστημα, τόσο που να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια του, με το λαό αποφασισμένο να επιβάλει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ