Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2011 - Κυριακή 1 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις με την ΠΑΣΥ

Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι με πολύμορφες κινητοποιήσεις πανελλαδικά θα παλέψουν ενάντια στην ολέθρια πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και τους αφανίζει

Αποψη από προηγούμενη αγροτική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Αποψη από προηγούμενη αγροτική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Συνέχεια στον αγώνα της καλείται να δώσει η φτωχομεσαία αγροτιά το 2012. Η ΠΑΣΥ έχει πάρει ήδη αγωνιστικές αποφάσεις και το νέο αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη. Οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι με πολύμορφες κινητοποιήσεις πανελλαδικά θα παλέψουν ενάντια στην ολέθρια αντιλαϊκή αντιαγροτική πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και τον αφανισμό και θα θέσουν ένα διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις και δίνει προοπτική στον αγώνα.

Χρόνο με το χρόνο η κατάσταση για τη φτωχομεσαία αγροτιά χειροτερεύει. Η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την ΚΑΠ και τους ανελέητους νόμους της ελεύθερης αγοράς οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά σε ολοκληρωτική καταστροφή. Το εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων έχει συρρικνωθεί λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, του υπέρογκου και διαρκώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής, των δραστικών περικοπών στις επιδοτήσεις και των σημαντικών ζημιών στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο. Σύμφωνα με στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 5,3% το 2011, ενώ το 2010 η μείωση ήταν 4,3%.

Και ενώ το αγροτικό εισόδημα μειώνεται, το κόστος παραγωγής και το κόστος ζωής στην ύπαιθρο διογκώνεται. Η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και στους λογαριασμούς του ρεύματος, του νερού, του τηλεφώνου, στα εισιτήρια μεταφοράς και στα διόδια, όπως και στα αγροτικά μέσα και εφόδια καλπάζει, ενώ υπάρχει και η αύξηση στα καύσιμα και του ΦΠΑ στο 23%. Από κοντά έρχονται απανωτά βαριά χαράτσια που επιβάλλουν κυβέρνηση - τρόικα. Χαράτσια όπως: Οι τεράστιες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ και στις εισφορές του ΟΓΑ, το τέλος για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, η έκτακτη εισφορά για το εισόδημα που (ιδιαίτερα μετά τη μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ) πλέον την πληρώνουν και πολλοί αγρότες, η «τακτοποίηση» των «αυθαιρέτων», στα οποία περιλαμβάνονται και τα πλινθόσπιτα της δεκαετίας του '60 που κατοικούνται από πάμφτωχους γριές και γέροντες συνταξιούχους του ΟΓΑ, η εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, τα δημοτικά τέλη για νερό, φωτισμό, καθαριότητα που επιβάλλουν και στα χωριά οι «Καλλικρατικοί» δήμοι, το κόστος για την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων... Από την αρχή του νέου χρόνου έρχονται και νέα χαράτσια, όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ κατά 23%, νέα αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όπου το αγροτικό ρεύμα θα έχει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, οι νέες άδειες και τα πρόστιμα στις γεωτρήσεις, ενώ σχεδιάζεται φορολόγηση στα χωράφια σε όσους δε θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και περαιτέρω αύξηση της φορολόγησης, αφού προετοιμάζονται σχέδια για να κρατάνε οι αγρότες και κτηνοτρόφοι λογιστικά βιβλία, ώστε να γίνουν, υποτίθεται, επαγγελματίες αγρότες, αλλά αυτό πρακτικά σημαίνει κατάργηση της επιστροφής του ΦΠΑ, φόρο επιτηδεύματος, περαίωση κ.ά.

Η καπιταλιστική κρίση θα βαθύνει το επόμενο διάστημα και σε συνάρτηση με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014-2020 θα υπάρξει μαζικό ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Τη γη και τις όποιες επιδοτήσεις θα συγκεντρώσουν λίγοι μεγαλοαγρότες - μεγαλοεπιχειρηματίες. Η νέα ΚΑΠ 2014-2020, που στηρίζουν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, θα μειώσει δραματικά το αγροτικό εισόδημα με δραστική περικοπή των επιδοτήσεων (190 ευρώ το εκτάριο περίπου θα είναι η βασική ενίσχυση), ενώ η πλήρης αποσύνδεσή τους από την παραγωγή - προβλέπεται επίσης 7% υποχρεωτική αγρανάπαυση - αποδείχνει ότι στόχος δεν είναι η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, αλλά η μείωση της αγροτικής παραγωγής.

Παράλληλα, με το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς και το αγροτικό κίνημα προωθούν την ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των αγροτών από τους εμπόρους και επιχειρηματίες, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών και τη δημιουργία λίγων συνεταιρισμών φέουδων των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, καθώς και την αποδυνάμωση ως πλήρη απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος, για να περάσουν χωρίς αντιστάσεις η νέα καταστροφική ΚΑΠ και οι αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ και των κυβερνώντων.

Αγωνιστική απάντηση

Η ΠΑΣΥ καλεί τη φτωχομεσαία αγροτιά και τους άλλους εργαζόμενους, να πάρουν μαζικά μέρος στον αγώνα ενάντια στην ολέθρια πολιτική που ακολουθείται, με πολύμορφες κινητοποιήσεις στο τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη. Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να απαιτήσουν αγωνιστικά άμεσα μέτρα ανακούφισης και συγκεκριμένα:

  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
  • Προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές και παράνομες ελληνοποιήσεις.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, Ενέργεια.
  • Αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.
  • Νομιμοποίηση και παροχή δωρεάν της υποδομής ηλεκτροδότησης των σταυλικών εγκαταστάσεων.
  • Απόσυρση του νόμου για τους συνεταιρισμούς των μεγαλοαγροτών και τους Αγροτικούς Συλλόγους της υποταγής. ΕΛΓΑ αποκλειστικά δημόσιο φορέα με πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής του κεφαλαίου στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους.
  • Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή των τόκων - πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
  • Οχι στην ιδιωτικοποίηση των κρατικοσυνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ. Στήριξη του κρατικού συνεταιριστικού χαρακτήρα της ΔΩΔΩΝΗΣ.
  • Κατάργηση των χαρατσιών και των προστίμων.
  • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους αγρότες με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με πλήρη κάλυψη και υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν παροχές σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
Η προοπτική

Οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για το μέλλον που τους επιφυλάσσουν η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις του κεφαλαίου, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Tις καπιταλιστικές επιχειρήσεις στηρίζουν και ενισχύουν, μέσα από τη χρεοκοπία των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και άλλων λαϊκών νοικοκυριών.

Μπρος σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι καλούνται να παλέψουν για να βάλουν φρένο στην άγρια αυτή πολιτική και να δώσουν προοπτική στον αγώνα τους, με την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Να διεκδικήσουν ανάπτυξη του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, έτσι όπως συμφέρει το λαό, τη χώρα, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και όχι τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα μονοπώλια. Μόνο έτσι θα υπάρξει λαϊκή ευημερία.

Με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης, θα μπορούν να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, με κριτήριο όχι το κέρδος των μονοπωλίων, αλλά η κάλυψη των διατροφικών λαϊκών αναγκών, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος παραγωγής. Παράλληλα με τις μεγάλες κρατικές μονάδες θα δημιουργούνται παραγωγικοί συνεταιρισμοί των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, με κρατική επιστημονική στήριξη, που ενταγμένοι στον κεντρικό σχεδιασμό παραγωγής θα ενισχυθούν για αλλαγή του συσχετισμού φυτικής - ζωικής παραγωγής, υπέρ της κτηνοτροφικής ανάπτυξης. Καλύπτοντας τις εγχώριες ανάγκες και περιορίζοντας δραστικά τις εισαγωγές. Ετσι θα υπάρχει ανάπτυξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, μείωση της ανεργίας, βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και συνολικά αναβάθμιση οικονομική - κοινωνική - πολιτιστική στην ύπαιθρο.

Ομως, για να εφαρμοστεί μια τέτοια αγροτική πολιτική που συμφέρει τη χώρα και το λαό, προϋποθέτει μαζικό απεγκλωβισμό των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων από τις πολιτικές και τα κόμματα που τους οδηγούν στη φτώχεια, στο ξεκλήρισμα, στην ανεργία. Απαιτείται η δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας συνολικότερης λαϊκής οικονομίας στην οποία οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά. Παλεύοντας σήμερα για μέτρα ανακούφισης προετοιμάζοντας με τους σημερινούς αγώνες τους αυριανούς μεγαλύτερους που θα δώσουν οριστική λύση στα βάσανά τους.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οφελος για την αγροτιά το ισχυρό ΚΚΕ (2012-05-02 00:00:00.0)
Η ΚΑΠ δε φτιασιδώνεται, μόνο ανατρέπεται (2012-02-08 00:00:00.0)
Αγωνιστικό σάλπισμα από 23 Γενάρη (2012-01-15 00:00:00.0)
Αγωνιστικό κάλεσμα για τις 14 Δεκέμβρη (2011-12-04 00:00:00.0)
Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία (2010-04-03 00:00:00.0)
Στηρίζουμε τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγοτιάς (2010-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ