Κυριακή 25 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Σπαστική κολίτιδα

Το «Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου» ή σπαστική κολίτιδα όπως είναι πιο γνωστή, είναι μια διαταραχή του λεπτού και του παχέος εντέρου. Πρόκειται για μια πάθηση κατά την οποία ο ασθενής αισθάνεται φούσκωμα και πόνους στην κοιλιά, έντονο φούσκωμα ακόμα και μετά την κένωση του εντέρου, ενώ συχνά συνοδεύεται από διάρροια και δυσκοιλιότητα.

Τα αίτια της εμφάνισής της δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμα. Μερικοί ερευνητές κάνουν λόγο για ψυχολογικούς παράγοντες, προβλήματα κινητικότητας του εντέρου ή υπερευαισθησία των σπλάχνων γενικότερα, παράγοντες που επιδρούν στη σπαστική κολίτιδα.

Οσοι πάσχουν από σπαστική κολίτιδα καλό είναι να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, τις λιπαρές τροφές, τη μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης, αεριούχων ποτών, λαχανικών (κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, κ.ά.), που ενισχύουν το αίσθημα του φουσκώματος, ενώ καλό είναι να τηρείται μια σταθερή ώρα στην καθημερινή λήψη των γευμάτων.

Το χαμομήλι και η μέντα δρουν καταπραϋντικά στη σπαστική κολίτιδα, αφού ανακουφίζει τον ασθενή από τις συνεχείς κράμπες και τους σπασμούς του εντέρου. Επίσης, η κατανάλωση λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα.

Η φαρμακευτική αγωγή με τα κατάλληλα σπασμολυτικά φάρμακα που θα χορηγήσει στον πάσχοντα ο ειδικός γιατρός, ανάλογα βέβαια και με τα συμπτώματα που παρουσιάζει, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, που θα πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής ώστε να αποφεύγονται οι ανεπιθύμητες συσπάσεις και κράμπες του εντέρου, μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική θεραπεία της σπαστικής κολίτιδας.

Δυσλειτουργίες

Η δυσκοιλιότητα αναφέρεται στη δυσκολία αποβολής σκληρών και στεγνών κοπράνων, λόγω της χαμηλής σε περιεκτικότητα διατροφής σε ίνες και τη μη λήψη αρκετών υγρών.

Για να απαλλαγείτε από αυτό το δυσάρεστο πρόβλημα αρκεί να προσθέσετε κάποια στοιχεία στη διατροφή σας, πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα και τα δημητριακά. Ενα ζεστό ρόφημα πριν φάτε το πρωί, δημητριακά με γάλα ή γιαούρτι στο πρωινό σας είναι μια καλή αρχή, για να ξεκινήσετε τη μέρα σας.

Επίσης, 1 ή 2 ακτινίδια την ημέρα, ξερά δαμάσκηνα και βερίκοκα, μέλι, ψωμί ολικής αλέσεως και τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά, είναι ένας σωστός και υγιεινός τρόπος, για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, χωρίς να καταφεύγετε σε φαρμακευτικά σκευάσματα που ναι μεν ανακουφίζουν προσωρινά, επιβαρύνουν όμως τον οργανισμό σας.


Χ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ